Η πανδημία και ο χρόνος ολοκλήρωσης της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ.

«Ο στόχος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% παραμένει στο τραπέζι» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (Kontra Channel), αλλά το πότε αυτός θα υλοποιηθεί συνδέεται με το πότε θα τελειώσει η άσκηση των αντικειμενικών αξιών που έχει μεγάλα εμπόδια λόγω της πανδημίας. Αν η άσκηση αυτή τελειώσει φέτος και ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ του 2021 «θα δούμε τι θα προκύψει στα εκκαθαριστικά».

Δεν θα υπάρχουν πάντως, επισήμανε, αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ εκτός από κάποιες περιοχές στις οποίες θα πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση. Το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο υπάρξει, θα δοθεί για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για τη μεσαία τάξη, είπε δεν αποκλείοντας να καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί και η δέσμευση για μείωση κατά 8%.

Σημειώνεται ότι η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε το σχεδιασμό προσαρμογής των αντικειμενικών με τις εμπορικές εντός του 2020. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει μεταφερθεί τώρα για το καλοκαίρι του 2021. Και πάλι όμως οι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν και αυτόν το στόχο επισφαλή.

Με αυτά τα δεδομένα , εάν ολοκληρωθεί η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών θα έρθει στη συνέχεια να τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης πάνω στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν με τις νέες αντικειμενικές τιμές. Τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής θα καθορίσουν και τις παρεμβάσεις στο φόρο ακίνητων.

Εάν υπάρχει επαρκής χρόνος, υπάρχει πιθανότητα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστούν από φέτος. Το σενάριο αυτό σύμφωνα με αρμόδιες πηγές συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες εξαιτίας των υγειονομικών εξελίξεων οι οποίες δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου Στην περίπτωση όπου η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει και οι νέες αντικειμενικές αξίες μεταφερθούν για το 2022, τότε και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αναβληθούν για το 2022.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή, τον Ιούνιο του 2018.

Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να περιμένουν οι οποίοι έχουν ακίνητα στις 3.000 νέες περιοχές και κυρίως στις περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ελάχιστα ποσά ΕΝΦΙΑ.