«Η Ελλάδα έχει σημαντικούς ορυκτούς πόρους τους οποίους μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει, για να μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον αισιόδοξα και να ξεπεράσει οριστικά την κρίση, γι’ αυτό επιδιώκουμε την αναβάθμιση της επιστημονικής δουλειάς που γίνεται στο ΙΓΜΕΜ, στο σημερινό ΕΚΒΑΑ». Με αυτήν τη δήλωση ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε τη βούληση του ΥΠΕΚΑ να στηρίξει θεσμικά το έργο και τις δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ, η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένες στην προστασία και αξιοποίηση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας, για τις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ).

Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός, ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα ερευνητικά και άλλα έργα που έχουν αναλάβει οι ερευνητικοί φορείς του ΥΠΕΚΑ αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος εποπτεύει τον οργανισμό, ανέδειξε τη χρησιμότητα του έργου του ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ για τη χώρα και την ανάγκη επιστημονικής και ερευνητικής ενδυνάμωσής του τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε, «η διεπιστημονικότητα και η συνεργασία στον τομέα της έρευνας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Το ΕΚΒΑΑ και το ΙΓΜΕΜ, με βασικό “όπλο” τα ερευνητικά εργαστήρια και το επιστημονικό τους δυναμικό, μπορούν να προάγουν τη διεπιστημονική αυτή προσέγγιση του ερευνητικού έργου, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε επίσης, ότι τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα θα ξεπεραστούν με κοινές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων με στόχο ένα σύγχρονο, βιώσιμο και αναπτυξιακό μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων, Σοφία Σταματάκη, καθώς επίσης η διοίκηση του φορέα και εκπρόσωποι των εργαζομένων.