Γυρίζει σελίδα από σήμερα η πολυεθνική εταιρεία Ελλάκτωρ Α.Ε. που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των κατασκευών. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ομίλου αποφασίστηκε η ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου με την πρόταση να γίνεται δεκτή από το 61,14% των μετόχων έναντι του 38,77% που τάχθηκε κατά.

Την εν λόγω πρόταση περί αλλαγής της σύνθεσης του Δ.Σ. είχε καταθέσει ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος Reggeborgh που πλέον είναι ο μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ μετά και από μια σειρά συμμαχιών που έχει συνάψει.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που προτείνεται, θα έχει ως διευθύνων σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο. Για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ προτείνεται ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης. Ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ προτείνεται ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Κονδύλης και ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Τούμπουρος και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Στην πολύωρη έκτακτη Γενική Συνέλευση, είχε προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απορρίφθηκε από το 89,5% των μετόχων) και η αποδοχή μείωσης του (με 88,55%). Στη συνέχεια, το τρίτο θέμα ήταν η ανάκληση του Δ.Σ. και η τοποθέτηση νέου.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δήλωσε πως η Reggeborgh ζητά επί της ουσίας ένα διοικητικό συμβούλιο της επιλογής της χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, αφήνοντας αιχμές για τα θέματα ανταγωνισμού. Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, έκανε λόγο για υψηλό ανεκτέλεστο 1,8 δισ. ευρώ και για ταμειακά διαθέσιμα συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δέσμευση των λογαριασμών της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ από ιταλική εταιρεία για χρέος 2,1 εκ. ευρώ.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο κ. Γ. Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος της Reggeborgh, ο οποίος είπε πως περίμενε από το απερχόμενο Δ.Σ. «γενναιότητα καθώς η συντριβή τους στα πρώτα θέματα είναι προφανής». Είπε επίσης ότι «προφανώς ο κ. Καλλιτσάντσης δεν έχει μετοχές γιατί θα τις έχει μεταβιβάσει στην Invesco η οποία καταψήφισε τα πρώτα 2 θέματα που είχε θέσει η απερχόμενη διοίκηση»