Μυστήριο με χαμένες λίρες στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με βρετανικό παρατηρητήριο δημοσίων δαπανών, που επικαλείται η εφημερίδα «Metro», μια τεράστια παρτίδα χαρτονομισμάτων, αξίας 50 δισ. λιρών, βρίσκεται εκτός αγοράς.

Ίσως βρίσκονται χωμένα σε στρώματα, χαρτοφύλακες ή θυρίδες, ίσως έχουν βγει παρανόμως από τη χώρα. Δεν ανιχνεύονται πάντως εντός Αγγλίας, κάτι που σημαίνει πως δεν ξοδεύονται σε καταστήματα, ούτε βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτά βρήκε στην ερευνά του το National Audit Office (NAO), το οποίο ομολογεί πως τίποτα δεν είναι γνωστό για το πού ακριβώς βρίσκονται αυτές οι 50 δισ. λίρες σε μετρητό. Υπαινίσσεται ωστόσο πως μπορεί να χρησιμοποιούνται σε αυτό που αποκαλεί «σκιώδη οικονομία».

Θεωρεί μάλιστα υπεύθυνους για την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων αναφορικά με την ποσότητα των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν τους σημαντικότερους θεσμούς της βρετανικής οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Αγγλίας, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο και δύο κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς συγκεκριμένα, που διαδραματίζουν και τον σημαντικότερο ρόλο στην κυκλοφορία και τον έλεγχο του χρήματος.

Το National Audit Office αναφέρει ωστόσο πως αυτοί οι φορείς δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ούτε μοιράζονται τις ίδιες απόψεις περί διαφάνειας. Ακόμα χειρότερα, καταλήγει πως δεν υπάρχει ένας ενιαίος οργανισμός υπεύθυνος για τον έλεγχο των μετρητών της χώρας.

Για το μυστήριο ίσως φταίει το γεγονός ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί ολοένα και λιγότερα μετρητά στην καθημερινότητά του, ισχυρίζεται πάντα το National Audit Office. Δέκα χρόνια πριν, μας λέει, με μετρητά γίνονταν οι 6 στις 10 συναλλαγές, ενώ στις μέρες μας αυτό το νούμερο έχει πέσει σε λιγότερο από 3 στις 10.