Μέχρι και τον τριπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων συζητάει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων κάτω από την ασφυκτική πίεση που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με φορείς της αγοράς βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ εφόσον ευοδωθούν οι συζητήσεις εκτιμάται ότι θα δοθεί σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, η πρόταση του εμπορικού κόσμου είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης των δανείων καθώς ήδη οι καθυστερήσεις από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ για κεφάλαια κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο 5% – 6% και η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι για τα τριετή δάνεια να προβλέπεται χρόνος αποπληρωμής στα δέκα ή και στα δώδεκα χρόνια.

Το ποσοστό των καθυστερήσεων που υπάρχει για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ δημιουργεί προβληματισμό, επαναφέροντας από την πλευρά του εμπορικού κόσμου το αίτημα για επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων που δόθηκαν στο πλαίσιο της Α και Β φάσης του ταμείου.

Πρόκειται για δάνεια σε 57.288 επιχειρήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί με τριετή διάρκεια αποπληρωμής και αποπληρώνονται σε εξαμηνιαίες δόσεις.

Η λειτουργία του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, (η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ) είναι ο βασικός μοχλός μέσω του οποίου επιχειρείται να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις καθώς θα λειτουργεί ως τράπεζα ειδικού τύπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Στο ταμείο αυτό θα εισφερθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή των τραπεζών. Αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια της τάξεως των δύο δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και των πέντε δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2011.