Το ΔΝΤ είχε την τάση να παρουσιάζει επί τούτου υπεραισιόδοξα σενάρια για την ανάπτυξη των χωρών που είχαν προσφύγει σε αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις ανεξάρτητων ελεγκτών.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις έδιναν τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία, καθώς επέτρεπαν τη συμμόρφωση του Ταμείου με τους αυστηρούς κανόνες του, σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους ή τους στόχους του για τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο το ΔΝΤ μεροληπτούσε λιγότερο κατά τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος των χωρών, συνήθως τρεις ή έξι μήνες μετά την πρώτη έγκριση των προγραμμάτων διάσωσης.

«Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό… είχαν την τάση να είναι αισιόδοξες στις περιπτώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που χαρακτηρίζονταν από πολύ μεγάλη χρήση των πόρων του ΔΝΤ» αναφέρει στην έκθεση που συνέταξε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης. Το Γραφείο ανέλυσε τις οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου από το 2002 έως το 2011. Στις περιπτώσεις των προγραμμάτων που συνοδεύονταν από πολύ υψηλά δάνεια, το ΔΝΤ τροποποιεί τους κανόνες του, ώστε να δίνει δάνεια που αντιστοιχούν σε υπερδιπλάσιο ποσό από τη συμμετοχή της χώρας (quota) στο Ταμείο, σε ένα μόνο έτος. Οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 85% των συνολικών δανείων που έδωσε το ΔΝΤ στο παραπάνω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση. Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τις οικονομικές προβλέψεις του για να υπολογίσει το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους μίας χώρας και να αποφασίσει πόσα χρήματα μπορεί να δανείσει και ποια μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας απαιτούνται.

Επιπροσθέτως το Γραφείο Αξιολόγησης έκανε και άλλες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, μια από αυτές είναι ότι το ΔΝΤ συνήθιζε να υπερεκτιμά την ανάπτυξη και υποεκτιμούσε τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια περιφερειακών ή παγκόσμιων υφέσεων, ή κατά τη διάρκεια κρίσεων σε μεμονωμένες χώρες .