Η αναταραχή που εκδηλώθηκε στις αναδυόμενες αγορές στις αρχές του έτους δεν έχει τη δύναμη να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του 2014, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) στη μηνιαία έκθεσή της του Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα νομίσματα της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής, της Ουγγαρίας και της Ρωσίας υπέστησαν μαζικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα πριν ανακάμψουν ελαφρά στη συνέχεια, αφού οι κεντρικές τράπεζες τις αντιμετώπισαν με αυξήσεις των επιτοκίων ή παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος. Στην έκθεσή της, η Μπούντεσμπανκ αναφέρει ότι η Κίνα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς σημαντικές διαταραχές, αλλά σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες αύξησαν τα επιτόκια σε αντίδραση στις εκροές κεφαλαίων και τις υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. «Ακόμη και εάν το γεγονός αυτό επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των θιγόμενων χωρών, το χαμηλό παγκόσμιο βάρος τους σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεασθεί σημαντικά», προσθέτει η έκθεση της Μπούντεσμπανκ.

Στη Γερμανία, η δυναμική της οικονομίας εκτιμάται ότι έχει «αυξηθεί σημαντικά» το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία σημειώνει τη «σχεδόν συνεχή βελτίωση» στην αξιολόγηση της κατάστασης από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. «Ωστόσο, αυτή εκτιμάται ότι θα φανεί πλήρως στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, όταν η εισροή αυξημένων παραγγελιών θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής», προσθέτει η έκθεση. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2014. «Στην Ευρωζώνη, αν και τα βάρη από την κρίση χρέους συνεχίζουν να υφίστανται, οι ενδείξεις μία σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης αυξάνονται», σημειώνει η Μπούντεσμπανκ.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αυξημένη αποστροφή έναντι του οικονομικού κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές οδήγησε στις αρχές του έτους στη μείωση των τιμών των μετοχών και τη φυγή σε ρευστά κρατικά ομόλογα, προσθέτοντας: Το επίπεδο αποτίμησης, ωστόσο, των μετοχών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι σχετικά υψηλό». Σε κεφάλαιο της έκθεσης για τη γερμανική αγορά ακινήτων, η Μπούντεσμπανκ επισημαίνει ότι οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται και ότι η αύξηση σε 125 πόλεις της χώρας έφθασε το 6,25% το 2013.