Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων 2014 παρέχει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Η εγκύκλιο αναφέρει πως οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των ημεδαπών ή αλλοδαπών τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, θα υποβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας έως τις 30 Μαΐου 2014.

Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα αν το προκύπτον από αυτές υπόλοιπο είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό και τα συνυποβαλλόμενα με αυτές έντυπα αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2) και του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης, υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr.

Για τα νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, ως χρόνος υποβολής της δήλωσης, θεωρείται ο χρόνος οριστικοποίησης αυτής από τον υπόχρεο. Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, βεβαιώνεται ο φόρος στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάλογα με τον τρόπο που ο υπόχρεος έχει επιλέξει (εφάπαξ ή με δόσεις) μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας όπως αυτή ορίζεται.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, ο πρόσθετος φόρος που οφείλεται καταλογίζεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής μηδενικής ή πιστωτικής δήλωσης οι κυρώσεις που προβλέπονται επιβάλλονται από την αρμόδια ΔΟΥ. Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωθέντος φόρου θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 4174/2013.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο κωδικός 751 συμπληρώνεται από τις τραπεζικές επιχειρήσεις και αναγράφεται το μέρος του πιστωτικού υπολοίπου προηγούμενων χρήσεων (οικον. ετών 2011, 2012 και 2013) που συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος της τρέχουσας χρήσης.

Στον κωδικό 749 τα αναγράφεται το μέρος του πιστωτικού υπολοίπου που προκύπτει στο οικείο οικονομικό έτος και μεταφέρεται για συμψηφισμό με το φόρο εισοδήματος των πέντε επόμενων οικονομικών ετών, προκειμένου να διαχωριστεί από το πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή.

Ο κωδικός αριθμός 649 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν αν υπόκεινται σε έλεγχο υποχρεωτικό από νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο.

Ειδικά τα υποκαταστήματα αλλοδαπών ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν το έντυπο Ε5 για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ο κωδικός αριθμός 099 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα, οι οποίες απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου για την υπεραξία που προκύπτει από την εκποίηση ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων, με την προϋπόθεση εμφάνισής της σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού.

Ο κωδικός αριθμός 098 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που εισπράττουν μερίσματα από εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κωδικός αυτός δεν λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση του φορολογικού αποτελέσματος, δεδομένου ότι τα εν λόγω έσοδα δεν έχουν καταχωρηθεί σε αποτελεσματικό λογαριασμό.

Ο κωδικός αριθμός 199 συμπληρώνεται από τα γραφεία αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975, δεδομένου ότι τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση και υπεκμίσθωση ακινήτων απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου.

Ο κωδικός αριθμός 911, που αφορά τους υπόχρεους καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέσω διαδικτύου στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr θα υπολογίζεται από το σύστημα και θα είναι προεκτυπωμένος στη φόρμα της δήλωσης, καθόσον από το οικονομικό έτος 2014 συμβεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ο κωδικός αριθμός 752 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις για τις οποίες η χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος τους από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εκπίπτει ισόποσα σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιείται η ανταλλαγή των τίτλων και ανεξάρτητα από το χρόνο διακράτησης των ομολόγων.

Οι κωδικοί αριθμοί 746, 747, 753 και 748 συμπληρώνονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς, το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς που αποσβέσθηκε στις προηγούμενες χρήσεις, το ποσό απόσβεσης της χρεωστικής διαφοράς της τρέχουσας χρήσης και το υπολειπόμενο ποσό της χρεωστικής διαφοράς προς απόσβεση, αντίστοιχα.

Ο κωδικός αριθμός 096 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που αποκτούν κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία απαλλάσσονται του φόρου με την προϋπόθεση εμφάνισής τους σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού.

Ο κωδικός αριθμός 610 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που αποκτούν εισόδημα για το οποίο καταβλήθηκε φόρος στην αλλοδαπή, ο οποίος δηλώνεται στον κωδικό αριθμό 620.

Δείτε το νέο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος