Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους αναστέλλεται η υποχρέωση των συμβολαιογράφων για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, ώστε να καταστεί εφικτή η ενημέρωσή τους για τη χρήση των νέων εφαρμογών, η οποία δεν κατέστη δυνατή λόγω της πανδημίας το κορονοιού. Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για δηλώσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών και γονικών παροχών.

Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης από τους κατασκευαστές για την υπαγωγή τους στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ για την παράδοση ακινήτων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτά προβλέπονται -μεταξύ άλλων- σε τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπουν:

Δεν θα καταχωρούνται στοιχεία οφειλόμενων αξιογράφων για τα οποία έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από πιστωτικά ιδρύματα και αφορουν επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοιού (επιχειρήσεις τουριστικού κλάδου, τομέα υπηρεσιών κτλ)

Αναστέλλονται κατά επιπλέον 60 ημέρες οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις που επιλέγουν, κατόπιν σχετικής δήλωσης προς την ΑΑΔΕ, την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για τη λήψη και έκδοση παραστατικών τους από 1.1.2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022. Αυτά είναι ο περιορισμός κατά 2 ή 1 έτος, κατά περίπτωση, της πενταετίας εντός της οποίας η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβεί σε πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Επίσης θα αποσβένεται πλήρως στο έτος της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά 100%, η δαπάνη για την αρχική προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται και του λογισμικού για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Ορίζεται επίσης προθεσμία 45 ημερών για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν στα φορολογικά έτη που επιλέγεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Παρατείνεται η δυνατότητα των κατασκευαστών οικοδομών προς πώληση να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ για την παράδοση ακινήτων. Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31.12.2020 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και 30.6.2020 ενώ για τις άδειες με χρόνο έκδοσης από την 1.7.2020 και μετά θα ισχύει εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας. Η διάταξη αυτή τίθεται σε ισχύ από 12 Ιουνίου 2020.

Προστίθενται πέντε νέα μέλη στη μέχρι σήμερα 12μελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ για τα δεσμευμένα και δημευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυξάνεται από 2 σε 4 ο αριθμός των ετήσιων ισόποσων καταβολών δόσεων του αντιτίμου για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών.