Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ότι από τον Μάιο θα αρχίσει η ροή περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης τη λειτουργία επιχειρηματικού ταμείου, δηλαδή ενός φορέα, ο οποίος θα παραχωρεί τα δάνεια με καθαρά επιχειρηματικούς κανόνες και με βάση τη δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους και όχι με υποθήκευση ακινήτων.

Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα αναπτύξεως, όπως αυτή που λειτουργούσε πριν μερικά χρόνια στην Κύπρο και η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι θα τροποποιηθεί και η νομοθεσία, έτσι ώστε να αδειοδοτούνται ιδιωτικοί οργανισμοί χρηματοδότησης.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι κατά τους επόμενους λίγους μήνες ενδεχομένως να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές πράξεις για το εσωτερικό, ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα ανακοινωθούν σημαντικές χαλαρώσεις στα μέτρα που αφορούν στο εξωτερικό.

Ο κ. Γεωργιάδης απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης του τραπεζικού τομέα.