Μέσα στην εβδομάδα κρίνεται η παράταση ή όχι του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ κληρώνει για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό και για το φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης προς τα νοικοκυριά για ακόμα ένα 15μερο.

Ειδικότερα:

  1. Πρώτη κατοικία: Οι αποφάσεις για την παράταση ή μη του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Με το ισχύον καθεστώς να λήγει την Πέμπτη 30 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δημόσιες δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ακόμα και μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε την περασμένη εβδομάδα την τροπολογία για παράταση του ισχύοντος πλαισίου έως το τέλος του έτους αλλά οι θεσμοί σε τεχνοκρατικό επίπεδο παρέμειναν έως την τελευταία επικοινωνία της περασμένης Πέμπτης αμετακίνητοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη να παραταθεί το ισχύον πλαίσιο έως το τέλος του έτους τονίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό που δέχονται μέχρι στιγμής οι θεσμοί είναι η εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς όσων έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.  Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση πλειστηριασμοί δεν γίνονται, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πως  με την εκπνοή του ισχύοντος πλαισίου στις 30 Απριλίου, πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα, πέραν του ότι δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται αιτήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας για ρύθμιση και καταβολή κρατικής επιδότησης. Μπορεί επίσης να θεωρήσει κανείς πως όσοι ήθελαν να κάνουν χρήση του ισχύοντος πλαισίου το οποίο αρχικά εξέπνεε στο τέλος του 2019, θα έχουν σπεύσει ήδη.
  2. Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την παράταση του χρόνου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΕΦΚ έως τις 15 Μαΐου, που σημαίνει ότι το κέρδος για τους καταναλωτές είναι σημαντικό μετά τη μείωση της τιμής πώλησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κρίση πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν στην περιοχή του 1 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα η τιμή έχει υποχωρήσει ακόμη και στα 0,70 λεπτά το λίτρο λόγω του κραχ που σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.  Σε αποθεματοποίηση έχουν ήδη προχωρήσει και οι πρατηριούχοι κρατώντας ζωντανή την αγορά των καυσίμων και μαζί με αυτήν και τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος μπορεί να χάνει έσοδα από τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (0,28 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο) κερδίζει όμως από τον ΦΠΑ του 24% που θεωρείται φόρος «χρυσάφι» μέσα στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών. Η διάταξη  για την παράταση του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει κατατεθεί  το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου που εκπνέει κανονικά το μέτρο.
  3. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία θα αποκρυσταλλώνονται οι διαδικασίες χορήγησης της ενίσχυσης και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους των ποσών για τις  επιχειρήσεις. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στον Μάιο, όπου βασική παράμετρος για την ένταξη των επιχειρήσεων θα είναι η μεγάλη μείωση του τζίρου τους τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν άνοδο τζίρου τον Μάρτιο τίθενται εκτός του πρώτου κύκλου της ενίσχυσης. Να σημειωθεί ότι αίτηση ένταξης στον πρώτο κύκλο υπέβαλαν 138.000 επιχειρήσεις. Στο Γενικό Λογιστήριο περνούν από κόσκινο τις αιτήσεις και αξιολογούν τα στοιχεία τους για να βγει η κοινή Υπουργική Απόφαση που θα έχει μέσα και τον μαθηματικό τύπο.