Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα από το 2014

Eurobank: Στο 3,5% η ύφεση το 2013


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0:25
19/11/2013
Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα από το 2014
1
loading

Νέο οικονομετρικό υπόδειγμα για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα σε μελέτη της, η διεύθυνση Οικονομικών μελετών της Eurobank.

Η χρονική υστέρηση που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς είναι ένα πρόβλημα που συναντάται σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες οικονομίες, καθώς η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων απαιτεί συνήθως χρόνο. Το πρόβλημα αυτό παρεμποδίζει την κατανόηση των πλέον πρόσφατων τάσεων και εξελίξεων σε σχέση με τις οικονομικές αποφάσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, κατ επέκταση, αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Έχει επίσης σημαντικές δυνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των τιμών στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, μετοχών και σταθερού εισοδήματος, αναφέρεται στην μελέτη.

Στο ειδική εφαρμογή της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το τρέχον τέταρτο τρίμηνο του 2013, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 15η Νοεμβρίου 2013. Αποτελεί δε την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη αυτού του είδους για το ελληνικό ΑΕΠ στη διεθνή βιβλιογραφία. Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση (από την ΕΛ.ΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ της Ελλάδας το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν αναμένεται να δημοσιευθεί πριν το Φεβρουάριο του 2014.

Συνοπτικά, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματός της Eurobank υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,5% το 2013 και θετικό ρυθμό τριμηνιαίας μεταβολής (σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) το 1ο τρίμηνο του 2014.

Η εγκυρότητα των εκτιμήσεων αυτών προϋποθέτει την απουσία κάποιας σημαντικής αναθεώρησης των επίσημων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της χώρας το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή/και προηγούμενων τριμήνων Επιπροσθέτως, η μελέτη μας αναδεικνύει την σημαντική προβλεπτική ικανότητα του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ για την εξέλιξη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματός μας για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2013 (και η προκαταρκτική εκτίμηση για το 1ο τρίμηνο του 2014) θα δημοσιευθούν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar amx4319

    Το να διεκδικουν δαφνες οι τραπεζες για τα νεα ....οικονομετρικα υποδειγματα μετρησης της υφεσης,κανεις δεν μπορει να τους το απαγορευσει.Το να μην συβλαλλουν ομως αποφασιστικα στην εκτονωση της υφεσης, με διοχετευση κεφαλαιων στις επιχειρησεις και στις κατασκευες,ειδικα μετα τα τεραστια ποσα που τους χαριστηκαν μεσω της ανακεφαλαιοποιησης και μαλιστα λεφτα που τα πληρωνει ο Ελληνικος λαος ,κανεις δεν τους το συγχωρει.Και επρεπε να το κανουν απο μονες τους, ασχετα απο τα πολιτικα τσιρακια τους που δεν τους το επιβαλλουν.Υπαρχουν υγιεις μεθοδοι και για τα κοκκινα δανεια.Με τους πλειστηριασμους,τι θα πετυχουν;Παραταση και ανακυκλωση της υφεσης.Ας αφησουν λοιπον τις ...οικονομετρικες βουτιες και ας βοηθησουν ριχνοντας λεφτα στην αγορα.Διαφορετικα σε λιγο καιρο ,θα ζητανε ξανα....οικονομετρικη ανακεφαλαιωση του παθητικου τους.Ομως,δεν νομιζω να ....ξαναφανε.Μονες τους θα αναλαβουν το κοστος της πολιτικης τους.Και οσες δεν μπορεσουν απο μονες τους να σταθουν,θα κλεισουν.Δεν θα τους ξαναπληρωσουν τα συνηθη κοροϊδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει