Περιθώριο δέκα ημερών θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, ώστε η τελευταία να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ε.Ε., πριν από τη σύνοδο κορυφής στην οποία επρόκειτο να υπογραφεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η αναβολή θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία πριν από τη σύνοδο στις 28 και 29 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, δήλωσε διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Η συμφωνία συνεργασίας και ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία -η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους με πρώην σοβιετική δημοκρατία- προσκρούει σε ορισμένα ζητήματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η τύχη της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο.

Η αποφυλάκισή της ή τουλάχιστον η δυνατότητά της να ταξιδέψει στη Γερμανία για θεραπεία, θεωρείται από μέλη της Ε.Ε. ως βασική προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ανέβαλε την ψήφιση νομοσχεδίου που θα επέτρεπε τη θεραπεία της Τιμοσένκο στο εξωτερικό. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο.