Την εντύπωση κύκλων της αγοράς έχει προκαλέσει η σημασία, που έχει δοθεί, στη συμμετοχή του fund της Fairfax στο Μυτιληναίο, με ποσοστό 5,02%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Άποψη», ο λόγος είναι γιατί το καναδικό fund επενδύει εδώ και 1,5 χρόνο στο ελληνικό Χρηματιστήριο, «έχοντας πάρει σχετικά αθόρυβα 2 μειοψηφικά πακέτα στην Jumbo και στο Σαράντη (5,4% και 7,6% αντίστοιχα), δηλαδή μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ό,τι η συμμετοχή στο Μυτιληναίο».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κοινή συνισταμένη των δύο αυτών επενδύσεων της Fairfax ήταν «ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντάς του, καθώς, μετά από ένα περίπου χρόνο από τη γνωστοποίηση της συναλλαγής, η Fairfax πούλησε τις συμμετοχές της και δεν εμφανίζεται πλέον στα μετοχολόγια των εταιρειών», και κάνει λόγο και για πολλά άλλα funds, που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο στα μετοχολόγια εισηγμένων, με μειοψηφικά πακέτα, χωρίς -όπως λέει- να έχουν δώσει προστιθέμενη αξία σε αυτές τις εταιρείες.

Το κείμενο καταλήγει ότι όλα αυτά καταγράφονται, «γιατί το ζητούμενο στην περίπτωση του Μυτιληναίου είναι να επαληθευθούν οι δηλώσεις του κ. Ε. Μυτιληναίου για το στρατηγικό χαρακτήρα της μετοχικής τοποθέτησης της Fairfax στην εταιρεία (δήλωση, που δεν ακούστηκε αντίστοιχα και από τον επικεφαλής της Fairfax, κ. Πρεμ Γουάτσα). Να μην πρόκειται, δηλαδή, για μια βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπική επένδυση μεγάλης προβολής, η οποία στο τέλος θα ζημιώσει -όπως και στο παρελθόν- τους μικροεπενδυτές του Χρηματιστηρίου, που παρασύρθηκαν από τις βαρύγδουπες δηλώσεις».

«Ας μην ξεχνάμε», προσθέτει ο αρθρογράφος, «ότι στο πάρτι στο Χρηματιστήριο, το 2000, με ανάλογες περιπτώσεις προβολής, η μετοχή των “Αθηναϊκές Συμμετοχές” έδωσε απίστευτα κέρδη στον Ευάγγελο Μυτιληναίο, αλλά κι αρκετές δικαστικές περιπέτειες, από τις οποίες είδε κι έπαθε για να ξεφύγει».