Απότομη θετική μεταβολή πραγματοποίησε το Σεπτέμβριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ύστερα από την ιδιαίτερα αρνητική τροχιά του κατά τον Αύγουστο.

Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου αποτυπώνει πιθανόν το θετικό απολογισμό της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, οι οποίοι διεξάγουν τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη, σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.

Πάντως, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τα ευρήματα του δείκτη για τον προηγούμενο μήνα, απέχουν σημαντικά από την αισιοδοξία των επιχειρηματιών, η οποία είχε καταγραφεί από τον Απρίλιο, μέχρι και τον Ιούνιο, καθώς ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας, τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάγκη ενός νέου δανειοδοτικού πακέτου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο -23, έναντι -32 τον Αύγουστο, -22 τον Ιούλιο, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -45 τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 15% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι 16% τον Αύγουστο, ενώ το 44% δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώθηκε στο 42% από 49% τον Αύγουστο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Στο πεδίο της απασχόλησης, η τάση για προσλήψεις παραμένει αναιμική. Η πρόθεση απολύσεων παραμένει στο 20%, όσο και τον Αύγουστο. Οι περισσότερες Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 71%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 75% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά τον τζίρο, οι απαντήσεις των επιχειρηματιών το φετινό Σεπτέμβριο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε καθοδική πορεία (56%, έναντι 50% τον Αύγουστο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται στο 17% (9% τον Αυγούστου) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 27%.