Πονοκέφαλος για τις τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια»

Στο κενό οι προσπάθειες για μείωσή τους – Προκύπτουν διαρκώς νέα προβλήματα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:30
08/12/2019
Πονοκέφαλος για τις τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια»
10
loading

Τη Λερναία Ύδρα θυμίζουν τα «κόκκινα δάνεια», καθώς παρά τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωσή τους, προκύπτουν διαρκώς νέες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα πιστωτικά ιδρύματα από τη μία πλευρά μείωσαν το στοκ των «κόκκινων δανείων» κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα από την άλλη στον «πίθο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» προστέθηκαν περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Η δημιουργία μίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», παρόλες τις πωλήσεις, διαγραφές και ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες, αντανακλά την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία των δανειοληπτών και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Έτσι, από την αρχή του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, "κοκκίνισαν" δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ,(τα οποία φθάνουν τα 4,3 δισ. ευρώ αν προστεθούν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τόκων). Πέρυσι το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος πέρασαν σε καθυστέρηση δάνεια 4,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ολόκληρο το 2018 στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προστέθηκαν 7,7 δισ. ευρώ.

Παρόλο που φέτος στο πρώτο εξάμηνο τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περίπου κατά 17% σε σύγκριση με πέρυσι, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019 ανήλθε σε 43,6%, έναντι 45,4% στο τέλος του 2018, κατατάσσοντας τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Συνακόλουθα, καθίσταται πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου τον οποίον έθεσαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism) στο τέλος Μαρτίου του 2019, για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε επίπεδα κάτω του 20% το 2021, ως προς το σύνολο των δανείων.

Η κατάσταση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς οι χορηγήσεις οι οποίες βρίσκονται στον «προθάλαμο» των «κόκκινων δανείων», δηλαδή κινούνται στη γκρίζα εκείνη ζώνη των δανείων που δεν έχουν ξεπεράσει τις 90 μέρες καθυστέρηση, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβληματίζεται διότι επιδεινώθηκε ο λόγος των δανείων, τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές). Συγκεκριμένα, ο λόγος ανήλθε σε 13,7% στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019, επίπεδο υψηλότερο από εκείνο στο τέλος του 2018 (13,4%).

Όπως επισημαίνεται το ύψος των δανείων αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay) και το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες αποτελούν σημαντικό δείκτη για την περαιτέρω πορεία του πιστωτικού κινδύνου. Τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης ανήλθαν σε 22,8 δισ. ευρώ (30% των ΜΕΔ) στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019, μειωμένα κατά 8,9% σε σχέση με το τέλος του 2018. Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι επιδεινώθηκε ο λόγος των δανείων, τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90, τα οποία έφθασαν τα 13,4 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι 11,1 δισ. ευρώ, ήτοι 14,8% των «κόκκινων δανείων», αφορούν απαιτήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί. Περίπου το 31% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ήτοι περίπου 18 δισ. ευρώ. έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Καλά αυτά τα κόκκινα δάνεια πόσες, επί τέλους, φορές θέλουν και επιδιώκουν να τα πληρωθούνε ;
  Δεν υπάρχει κανένας να βάλει φρένο στις αδηφάγες ορέξεις τους ;
  Πόσα εργοστάσια και πόσα σπίτια θέλουν να πάρουν, επί τέλους πια, από τους Έλληνες ακόμη, για να .... ηρεμήσουν ;
  Κατάφεραν πάνω από τη μισή Ελλάδα να είναι δική τους ! θέλουν κι άλλα ; !

 2. avatar Κοκο

  Οι τράπεζες θέλουν εξυγίανση με κάψιμο.

 3. avatar Mica76

  Πάμε για νέα ανακεφαλοποίηση.....

 4. avatar Μαρία Ν.

  Όταν έδιναν ανεξέλεγκτα κ στους πάντες δάνεια, κ είχαν σε δυσμένεια τους συνεπείς υπαλλήλους που αντιδρούσαν σε αυτό, ήξεραν την εξέλιξη. Απλά δεν την πλήρωσαν ποτέ οι άνωθεν αλλά οι εργαζόμενοι που τώρα πλέον μένουν κ άνεργοι, όπως πρόσφατα τα 24 άτομα στην Πειραιώς που απολύθηκαν γτ δεν ..ακολούθησαν τα κόκκινα δάνεια σε.. εισπρακτική εταιρία!

 5. avatar Stateless

  Σοβαρά ε?
  Εγώ τόσα χρόνια νόμιζα ότι τον πονοκέφαλο τον έχουν αυτοί που τα χρωστάνε.

 6. avatar Σχολιαστής.

  Λερναία ύδρα είναι οι Τράπεζες που τις έχουμε ανακεφαλοποιήσει 300 φορές και πάλι ζητάνε λεφτά με πρόσχημα τα κόκκινα δάνεια.
  Κλείστε τις να ησυχάσουμε !

 7. avatar Maximosb*

  Είναι φυσικό επακόλουθο, όταν βλέπουν οι συνεπείς δανειολήπτες ότι επιβραβεύονται οι μπαταχτσήδες και όχι μόνο αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη, τότε και αυτοί θα σταματήσουν να πληρώνουν. Όταν θα καταλάβουν ότι το να πληρώσεις, φυσικά με διευκόλυνση, με διαχείριση, με επιβράβευση κλπ είναι μονόδρομος και όχι η επιβράβευση του μπαταχτσή με διαγραφές και χαρίσματα, τότε θα μειωθούν τα ηθελημένα κόκκινα δάνεια.

  1. avatar Παλιός

   Ποια είναι τα ηθελημένα κοκκινα δάνεια; Αμα το ψάξεις, θα δεις πως απο το σύνολο των κοκκινων δανείων, το 60% είναι επαγγελματικά δάνεια σε επιχειρήσεις. Το υπολοιπα ειναι σε καταναλωτικες κάρτες και νοικοκυριά. Διαβαζω στα σχόλια για καποιους μπαταχτίδες. Στο δάνειο που δίνεται και δεν ξεπληρωνεται, φταίνε και οι δύο. Τράπεζα και δανειολήπτης. Οι τράπεζες πηραν ανακεφαλαιωση. Οι δανειολήπτες τί πήραν;Μειωση μισθού, αύξηση φορων, ΕΝΦΙΑ, ανεργία, ανασφάλεια. Ηθελαν, θέλουν και θα θέλουν να χρωστάς και να μην μπορείς να τα δώσεις

  2. avatar Ο

   Όλα αυτά γίνονται εσκεμμένα για να αρπάξουν από τα τριάντα επτά δις το μαξιλάρι Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπάμπης το πέταξε απλά έκανε σκόνη και την άφησαν να κάτσει.Αλλωστε οι τράπεζες ξέρουν ποιος κυβερνά τον τόπο Γι'αυτό αμέσως μετά τίς εκλογές τρελάθηκαν στις αυξήσεις τις οποίες δεν πήρανε πίσω πλην ελαχίστων

   1. avatar Μμμμμ.

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Πάνε να φάνε το αποθεμα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει