Την θερμή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς τη Βουλγαρική Δημοκρατία τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την επίσκεψη του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στο Λευκό Οίκο την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο Ηγετών εκφράστηκε η προθυμία για την συνεργασία των δύο χωρών κυρίως στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Οι ΗΠΑ έχοντας ήδη κατακτήσει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αέριου το 2018 προσβλέπουν στη διείσδυσή του σε παραδοσιακές μονοπωλιακές αγορές, όπως τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τις νέες υποδομές που αναπτύσσονται στην περιοχή και στο ρόλο που καλούνται να παίξουν τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια όσο και για την ωφέλεια στο ενεργειακό κόστος των τελικών καταναλωτών.

«Καλωσορίζουμε τις φιλοδοξίες της Βουλγαρίας να καταστεί ένας περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου μέσω της υλοποίησης του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, λαμβάνοντας ένα μερίδιο [στο έργο] και δεσμεύοντας δυναμικότητα στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, απελευθερώνοντας την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητα αποθήκευσης αερίου, δουλεύοντας με τη Σερβία για την υλοποίησης ενός νέου διασυνδετήριου αγωγού, και επενδύοντας στην αντίστροφη ροή του Αγωγού Trans Balkan ώστε να διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές του αερίου στην Ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά τα βήματα μαζί θα ενδυναμώσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των Βουλγάρων καταναλωτών και θα καταστήσουν τη Βουλγαρία ένα ενεργειακό ηγέτη στην περιοχή».