Οι αλλαγές στην ηγετική ομάδα της COSCO Group δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τα επενδυτικά σχέδια του κινεζικού ομίλου και το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, διαβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερα στελέχη της China Ocean Shipping Group Company (COSCO), με αφορμή το διορισμό του νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO Group, Μα Ζεχούα (Ma Zehua), που κατείχε έως τώρα ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού, o οποίος αποχωρεί με τιμές από τον κινεζικό όμιλο λόγω συνταξιοδότησης.

Ο 63χρονος κάπτεν Γουέι Τζιαφού έχει ήδη υπερβεί το όριο συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το ειδικό τμήμα οργάνωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ ο 60χρονος Μα Ζεχούα θεωρείται μόνιμη και όχι μεταβατική επιλογή από στελέχη της Piraeus Container Terminal (PCT), καθώς από τον Αύγουστο του 2011 ήταν επιχειρησιακός διευθυντής και επίτροπος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην COSCO Group.

Σημειώνεται ότι τη θέση του διευθυντή του ΔΣ και την προεδρία του κινεζικού ομίλου θα αναλάβει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Λι Γιούνπενγκ (Li Yenpeng).

Ο Μα Ζεχούα έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στη διαχείριση ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ναυτιλίας της Κίνας Ocean Shipping Company, πρόεδρος της COSCO Βρετανίας (UK) Ltd, βοηθός πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της COSCO Group, πρόεδρος της COSCO Αμερικής, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη δραστηριότητα του ομίλου στην επαρχία Γκουάνγκ Ζου και στην επαρχία ΚινγκΝτάο. Επίσης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μέλος του κόμματος επιτροπής της COSCO Group, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γραμματέας της διακομματικής επιτροπής της Κίνας Shipping (Group) Company, σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόεδρος και αναπληρωτής γραμματέας της διακομματικής επιτροπής της COSCO Group.

Ο Μα Ζεχούα αποφοίτησε από το Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο και τον χαρακτηρισμό του Senior Economist.

Ο Λι Γιούνπενγκ ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή του ΔΣ και προέδρου του Ομίλου COSCO ξεκίνησε την καριέρα του στoν κινεζικό όμιλο το 1976 και έχει περάσει από πολλές διευθύνσεις θυγατρικών εταιρειών της COSCO Group.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον;

Η αλλαγή του προέδρου της COSCO, με την απομάκρυνση του κάπτεν Γουέι Τζιαφού, ο οποίος πρόσφατα παρασημοφορήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σηματοδοτεί σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τη δυσαρέσκεια της κινέζικης κυβέρνησης για τη ζημιογόνο πορεία της COSCO τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και με ποια κριτήρια προτίθεται να παραχωρήσει το Ελληνικό, το σιδηρόδρομο της χώρας μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, με την παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ σε μια ζημιογόνο εταιρεία.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να διοργανώνει φιέστες με στόχο τη δημιουργία τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της COSCO Group, κάπτεν Γουέι Τζιαφού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε δηλώσει ότι θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ήδη κινεζικό fund έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για τη συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό αξιοποίησης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και για το λιμάνι του Πειραιά.