Ανάπτυξη πάνω από 3% υπό προϋποθέσεις προβλέπει ο Στουρνάρας

Η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9%, ενώ το 2020 θα ξεπεράσει το 2%


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:56
20/09/2019
Ανάπτυξη πάνω από 3% υπό προϋποθέσεις προβλέπει ο Στουρνάρας
5
loading

Ρυθμούς ανάπτυξης που θα μπορούσαν να υπερβούν το 3%, υπό προϋποθέσεις, προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.

Ωστόσο για φέτος η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9%, ενώ το 2020 ο ρυθμός αύξησης θα ξεπεράσει το 2%.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχύτατα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει προκειμένου να περιοριστούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι και να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες προκλήσεις και οι παρενέργειες που έχει προκαλέσει η κρίση, όπως για παράδειγμα η μείωση των επενδύσεων κατά 67,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 -16.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί υποχρέωση στην οποία δεσμεύεται η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, καθώς και προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αυξημένη αξιοπιστία πολιτικής μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την απεμπλοκή των ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Επανέλαβε, δε, την ανάγκη να περιοριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η συστηματική υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια επετεύχθη χάρη στην περικοπή των δημόσιων επενδύσεων και των υψηλών φόρων οι οποίοι όμως έχουν επιβραδύνει τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οδηγώντας σταδιακά στη συρρίκνωση της φορολογικής βάσης και της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ανέφερε ότι η επιτάχυνση της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της υιοθέτησης μιας συστημικής λύσης θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και της εμπιστοσύνης της αγοράς και θα επιταχύνει τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, όπως είπε, διευκολύνεται η επαναφορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας συνακόλουθα ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μία τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ θα περιόριζε ακόμη περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar @Φιδισιοι ζαιοι

  ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΣΤΕ ...ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ....ΕΠΙ ΨΥΡΙΖΑ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΕΤΟΟΥΣ ΗΤΑΝ 3,5 ΤΑ ΕΚΑΤΟ .....ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΠΙ ΨΥΡΙΖΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΙΤΑΛ....ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ...ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΣΥΡΙΖΟΝΟΜΙΚΣ ΕΣΕΙΣ....ΟΥΣΤ

 2. avatar Επί ΣΥΡΙΖΑ

  μιλούσε για άσχημη κατάσταση της οικονομίας! Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως και την οικονομία ισορρόπησε και απόθεμα άφησε! Τώρα που κυβερνούν οι ομοϊδεάτες του όλα πηγαίνουν τέλεια! Μήπως να παραπεμφθεί κι αυτός για εθνική προδοσία;

 3. avatar Αποτυχημένος παντού

  Απέτυχε σε όλες τις χρυσοπληρωμένες θέσεις που διορίστηκε λόγω Σημίτη.
  Επί ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η οικονομία της Ελλάδας πάει χάλια! Αποτέλεσμα...
  Η οικονομική πολιτική του Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο! Επιπλέον άφησε προίκα 37 δισεκατομμύρια στην κυβέρνηση της ΝΔ! Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους η επόμενη κυβέρνηση παρέλαβε γεμάτα ταμεία!

 4. avatar Φιδισιο κορμί

  Καθημέρινη χτες : 'Καμπανάκι του ΟΟΣΑ για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας', πόσο γαμάτοι χώρα είμαστε...γι αυτό βελανίδια θα τρώτε....όχι δεν τα λέει ο Γιάννης (με δύο ν) ελέω Κούλη....αλήθεια είναι...

  1. avatar Φιδισιο κορμί

   by the way... μόλις το Αττικό διέκοψε τις χημειοθεραπείες....3% ανάπτυξη....πείτε το στους καρκινοπαθείς...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει