Έξι περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών, που φέρονται να παραπέμπουν σε υποθέσεις διαφθοράς, εντόπισε στους εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησε στην τράπεζα Ior η αρμόδια Αρχή Συλλογής Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Βατικανού, η αποστολή της οποίας περιλαμβάνει την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Κατά την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης της Αρχής σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας, η οποία παραχωρήθηκε στην αίθουσα Τύπου της Αγίας Έδρας, ο γραμματέας της, Ρενέ Μπρουελάρ, δήλωσε ότι «το σύστημα ελέγχων αρχίζει να αποφέρει καρπούς, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι οι ύποπτες περιπτώσεις αυξήθηκαν: το 2012 εντοπίστηκαν έξι, ενώ, το 2011 μόνο μία».

Η Αρχή αυτή του Βατικανού μεταβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία, για περαιτέρω έρευνες, στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου.

«Εντατικοποιήσαμε την συνεργασία μας με όλες τις εσωτερικές υπηρεσίες της Αγίας Έδρας —από την χωροφυλακή ως το σύνολο των υπουργείων— για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τόσο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όσο και τυχόν συναλλαγές που αποσκοπούν στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Μπρουελάρ.

Κατά το προηγούμενο έτος, το παπικό κράτος υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, με τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου και της Ισπανίας.

Όπως τόνισε ο γραμματέας της Αρχής πρόκειται να ακολουθήσουν σύντομα συνεργασίες και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.