Σε πλήρως εγγυημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 457 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα προχωρεί η Alpha Bank.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου 2013 μετά την λήξη της περιόδου ενασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank απεφάσισε τους όρους της αυξήσης του μετοχικού της κεφαλαίου έως το ποσό των 550 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το ανακοινωθέν σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης 4,57 δισ. ευρώ.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελείται από εγγυημένη έκδοση νέων κοινών μετοχών μετά μεταβιβάσιμου δικαιώματος προτιμήσεως αρχικά υπέρ των κατόχων κοινών μετοχών ύψους 457 εκατ. ευρώ, καθώς και από ιδιωτική τοποθέτηση 93 εκατ. ευρώ σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως.

Το εναπομείναν μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενισχύσεως θα καλυφτεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω απευθείας εγγραφής.

Η τιμή διαθέσεως για όλες τις νέες κοινές μετοχές που θα εκδοθούν κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με προσφορά δικαιωμάτων, την ιδιωτική τοποθέτηση και την διάθεση στο ΤΧΣ ορίζεται σε 0,44 ευρώ ανά μετοχή. Συγκεκριμένα θα εκδοθούν 1,94 νέες κοινές μετοχές προς 0,44 ευρώ ανά μετοχή για κάθε μία 1 παλαιά κοινή μετοχή.

Τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια της Alpha Bank (EBA Core Tier I) διαμορφώνονται πλέον σε 7,9 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 13,7% την 31 Δεκεμβρίου 2012, καθιστώντας την Alpha Bank την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε χθες πως το σχέδιο κεφαλαιακής ενισχύσεως που έχει ανακοινωθεί καθώς και η εξαγορά της Εμπορικής αποτελούν ορόσημα στην ιστορία της Alpha Bank. Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υποστηρίζεται από τους μετόχους της Alpha και από έναν σημαντικό αριθμό υψηλής ποιότητας επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δ. Μαντζούνης σημείωσε πως η Alpha Bank είναι η πρώτη ελληνική Τράπεζα η οποία έχει λάβει δεσμεύσεις καλύψεως από τον ιδιωτικό τομέα για την ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή του (10%) στην πλήρως εγγυημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ευρώ 457 εκατ. ευρώ.