Πόσα εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν από τα ρομπότ ως το 2030

Τρομάζει ο ρόλος των έξυπνων μηχανών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:41
28/07/2019
Πόσα εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν από τα ρομπότ ως το 2030
11
loading

H εταιρία οικονομικών εκτιμήσεων Oxford Economics βρήκε στην πρόσφατη μελέτη της πως κάθε ρομπότ του κατασκευαστικού κλάδου εκτοπίζει 1,6 ανθρώπους από τα εργοστάσια.

Κάπου 20 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν για τον άνθρωπο ως το 2030, καθώς θα παραγκωνιστεί από τις έξυπνες μηχανές, ένα 8,5% της παγκόσμιας εργατικής δύναμης δηλαδή!

Την ώρα που οι περισσότεροι κλάδοι πειραματίζονται με τους αυτοματισμούς και τους αλγορίθμους, είναι ο βιομηχανικός τομέας αυτός που παραμένει ο πιο ευάλωτος στη χρήση των ρομπότ. Με άμεσες επιπτώσεις στα επόμενα χρόνια.

Η Κίνα οδηγεί εδώ τις εξελίξεις, καθώς μέχρι το 2030, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, θα είναι σε λειτουργία 14 εκατ. ρομπότ, αφήνοντας άλλα 6 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα ρομπότ αυξάνονται σε νούμερα καθώς είναι φτηνότερα από τον άνθρωπο σε έξοδα λειτουργίας. Πόσο μάλλον που η τιμή της αγοράς τους έχει πέσει κατά 11% (μεταξύ 2011-2016). Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ΗΠΑ έχουν απωλέσει από την αρχή του αιώνα κάπου 260.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης.

Η εκτίμηση της Oxford Economics δεν είναι η μόνη που απεικονίζει τον κόσμο με μελανά χρώματα. Το ίδιο έκανε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που μας είπε πρόσφατα πως πάνω από τις μισές εταιρίες του κόσμου θα μειώσουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης ως το 2022.

Αλλά και η McKinsey εκτιμά πως περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι θα είναι άνεργοι παγκοσμίως ως το 2030 χάρη στα ρομπότ. «Οι επιπτώσεις της αυτοματοποίησης είναι διασυνδεδεμένες και περίπλοκες, αλλά η αύξηση των ρομπότ είναι αναπόφευκτη», καταλήγει η μελέτη της Oxford Economics, «αυτές οι προκλήσεις πρέπει να υιοθετηθούν και να συζητηθούν»…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Κυνηγός γκαντεμόσαυρων

  Το θέμα είναι αν θα υπάρχουν άνθρωποι αρκετοί, με χρήμα για να αγοράσουν τα προϊόντα των ρομπότ. Οι πλούσιοι είναι τελικά πολύ κοντόφθαλμοι, για να δουν ξεκάθαρα πως δημιουργούν την αυτοκαταστροφή τους. Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας τελικά είναι πολύ κολλητικό.

 2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Εάν υπήρχε σωστή κατανομή του πλούτου θα εργαζόμασταν όλοι λιγότερο. Τώρα απλά θα υπάρχει περισσότερη ανεργία για να πλουτίζουν οι λίγοι

 3. avatar ήμουν πεταλωτής

  άνοιξα βουλκανιζατέρ

 4. avatar Σπύροs

  Άντε με το καλό να τα βάλετε πρώτα στο δημόσιο μπαs και δούμε άσπρη μέρα με αυτό το μπάχαλο που υπάρχει.

 5. avatar Ρεθυμνιωτης

  Η γνωστή παροιμια λεει: Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.
  Εδώ απ\' ότι βλέπω , μέχρι την ώρα που γράφω το σχόλιο , δυο λαλούν , κι ενας χορεύει το χορό του κριτή προς τον αρθρογράφο. Αυτόν αστονε να κρινει.
  Οι άλλοι δυο απ\' ότι βλέπω , τα βρίσκουν μεταξύ τους.
  Μερικα ερωτήματα μόνο : 1. Ο γιος που δεν θα βιδωνει όλη μέρα τι άλλο άραγε θα κάνει ;Σ\' αυτό δίνει απάντηση ο άλλος: Μεταφορά λέει εργατικού δυναμικού. Κι εγώ ξαναρωτω , αφού όλοι οι τομείς θα χρησιμοποιούν πλέον ρομπότ αυτός που θα μετακινηθεί; 2. Πόσοι άνθρωποι άραγε θα απασχολουνται για την κατασκευή τους και με πολύ καλά λευτα; 3. Θα \'χουν λέει περισσότερο ελεύθερο χρόνο που θα \'ναι καλο για την υγεια τους. Εγώ πάλι εκτιμώ πως θα \'χουν ελεύθερο όλο το εικοσιτετράωρο. Μόνο που δε θα \'χουν ψωμί να φάνε.
  Θα συμφωνουσα μαζί τους εάν με επειθαν ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι στα χέρια των πολλών οποτε προφανώς θα τη χρησιμοποιούν για το καλο τους , και όχι στα χέρια των λιγων που την προοριζουν για άλλους σκοπούς.

  1. avatar ΚώσταςΠειραιάς

   Καλά θα κάνεις να ανοίξεις κανένα βιβλίο ξεκινώντας να διαβάζεις το κεφάλαιο της 1ης Βιομηχανικής επανάστασης και συνέχισε σιγά σιγά μέχρι σήμερα.Όταν με το καλό τελειώσεις το διάβασμα μπες στον κόπο να συγκρίνεις το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων προ της 1ης Β.Ε. με το αντίστοιχο των σημερινών. Δεν επεκτείνομαι σε ιατρική, διάστημα, πολιτισμό κοκ. Απλά πόσο αυξήθηκε το βιοτικό επίπεδο του συνόλου του ανθρώπινου είδους σε σχέση με το τότε.Παρακάλα, η επανάσταση να συνεχισθεί μέχρι τα βαθιά μας γεράματα για να ζήσουμε και καλύτερα και περισσότερο.Ο γιος σου, όπως και τα δικά μου παιδιά μπορούν να σπουδάσουν προγραμματιστές ή ερευνητές στην ιατρική ή μηχανολόγοι ή ότι άλλο επιθυμούν και μην κολλάς με τα επαγγέλματα του παρόντος ή του παρελθόντος. Μακάρι στο τέλος να είναι αραχτός και την δουλειά να την κάνουν τα ρομπότια....

  2. avatar Criskalts the real μπιντές

   Τις ίδιες π....ιες λέγατε και τη δεκαετία του 70 που εμφανίστηκαν τα πρώτα ρομπότ.
   Τα ίδια λέγατε και το 80 που εμφανίστηκαν οι πρώτοι υπολογιστές.
   Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία στις πιο αυτοματικοποιημενες χώρες του πλανήτη είναι πιο χαμηλή από τις υποανάπτυκτες σε αυτό το τομέα χώρες.
   Εδώ μπαίνει τελεία.

 6. avatar Ηγης

  Και στα εργοστάσια που φτιάχνουν αυτά τα ρομπότ κάποιοι άνθρωποι δουλευουν....πόσοι?(αν και τα νούμερα που γράψατε είναι ότι να ναι!)Η εξέλιξη του ανθρώπου αυτή είναι...απλά γινεται\"μετακινηση\" του εργατικού δυναμικού.Παντα ο άνθρωπος εξελίσεται ανακαλύπτει και δημιουργει τεχνολογίες και επιστήμες που του διευκολύνουν τη ζωή.. του βρίσκουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο..τον κρατάνε ποιο υγειη κ.ο.κ...

 7. avatar Criskalts the real μπιντές

  Κάπως τα ρομπότ φτιάχνονται όπως και κάπως προγραμματίζονται, που αυτό δίνει δουλειά σε εξειδικευμένο προσωπικό με πολύ καλά λεφτά.
  Δε θέλουμε τα παιδιά μας να βιδωνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ βίδες!!!! Δε τα σπουδάζουμε για να κάνουν σε όλη τη ζωή τους επαναληπτικές κινήσεις.
  Δε θέλουμε ανθρώπους ρομπότ. Δεν είναι κανενός αυτό το όνειρο.

  1. avatar criskalts

   Στατέεεεληηη
   Μπιντές ρε...
   χαχαχαχα

 8. avatar Γέρος Αγέρωχος

  Για σκέψου λίγο άσχετε δημοσιογράφε:
  20εκ θέσεις εργασίας ειναι δυνατον να είναι το 8,5% της παγκόσμιας παραγωγικής δύναμης;
  Δηλαδη ολο κι ολο το παραγωγικο δυναμικο του πλανήτη είναι 235εκ άνθρωποι; Ο πληθυσμός της Γης ειναι 7δις. Οι υπόλοιποι δεν εργάζονται;
  Εν άρθρο δεν μπορειτε να γράψετε σωστα και σκεπτόμενα, αγράμματοι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει