Τη λήψη απόφασης για την αμφιλεγόμενη επιβολή περιορισμών στα μπόνους των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, ανέβαλε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, αφού η Βρετανία άφησε να εννοηθεί ότι θα συμφωνούσε σε ένα τέτοιο μέτρο εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος.

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να επανεξετάσουν το σχέδιο να περιοριστούν τα επιδόματα απόδοσης για τους επικεφαλής τραπεζών ώστε να μην ξεπερνούν την ετήσια αποζημίωσή τους ή το διπλάσιό της, υπό τον όρο ότι θα εγκρίνεται κάτι τέτοιο από τα συμβούλια των μετόχων τους.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είπε στους ομολόγους του κατά την διάρκεια της ανοικτής συζήτησης σήμερα ότι «δεν μπορούμε να ταχθούμε υπέρ της πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

«Σημειώνω ότι έχουμε μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ του πακέτου προτάσεων της συμβιβαστικής φόρμουλας», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Ο Νούναν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «τεχνικής φύσης» δυσχέρειες ανάμεσα στα κράτη μέλη θα διευθετηθούν στη διάρκεια διαπραγμάτευσης εν ευθέτω χρόνω, με σκοπό να υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του προεδρεύοντος το 17μελές Eurogroup ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ τα μπόνους να μην ξεπερνούν το 20% των ετήσιων αποδοχών.

«Πρέπει ο τραπεζικός τομέας να έχει δυνατή σχέση με την πραγματική οικονομία, με τους ανθρώπους. Αυτοί ανησυχούν πολύ για το πώς εξελίσσονται τέτοια πράγματα», υπογράμμισε ο ολλανδός υπουργός των Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup.