Για την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της μίλησε ο έλληνας πρωθυπουργός στο Economic Club της Νέας Υόρκης σε ισχυρούς χρηματιστές και επενδυτές.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προβληθεί η κατάσταση στη σωστή της διάσταση και να αποσαφηνισθεί το τι ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προκύπτει συχνά από μερικούς οικονομικούς αναλυτές.

Πριν έξι μήνες όλοι δήλωναν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, σταθερά προσηλωμένη προς μια μακρόχρονη σταθερότητα και ανάπτυξη, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέσθηκε την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι εννοεί αυτά που λέει, πετυχαίνει τους στόχους που θέτει και ξεπερνά τις προσδοκίες, τόνισε και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει προωθηθεί το πιο φιλόδοξο και εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

«Το έλλειμμα έχει ήδη μειωθεί κατά 32% και θα πετύχουμε τον στόχο του 40% μέχρι το τέλος του έτους», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 60%.

Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών. «Δε φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και μετατρέψαμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη στήριξη από την κοινή γνώμη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

Δήλωσε αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δε θα πάνε χαμένες και βέβαιος ότι τα βραχυπρόθεσμα κόστη και ο πόνος θα αντισταθμισθούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του «Καλλικράτη», στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της «νέας Ελλάδας» είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.

Επανέλαβε ότι το δημόσιο θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει αξίας 270 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου χρέους, αλλά και την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα προσφέρει προοπτικές για αιολική ενέργεια που είναι μοναδικές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που περιβάλλεται από αναδυόμενες αγορές, ενώ τόνισε ότι η σημασία της χώρας έχει αναγνωρισθεί και από την Κίνα που μετέτρεψε το λιμάνι του Πειραιά σε σημείο εισόδου των εξαγωγών της προς την Ευρώπη.

Παρά τις προοπτικές που διαφαίνονται ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και κυρίως η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών και η προστασία των πιο αδύναμων μελών της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αρχίζει να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, και δήλωσε αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, αν και παραδέχθηκε ότι συνήθειες δεκαετιών δεν είναι εύκολο να ανατραπούν αμέσως.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως συνέβαινε έως το 2008.