Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Έχουν τις καλύτερες προοπτικές απορρόφησης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:31
14/02/2013
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος
26
loading

Επάγγελμα της ζωής μου...Ποιο άραγε μπορεί να είναι αυτό; Και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες να επιλέξουμε τη δουλειά που θα μας κάνει ευτυχισμένους και παράλληλα θα μας παρέχει όλα τα εφόδια για να ζούμε με άνεση και αξιοπρέπεια;

Οι πρώτες σε προτίμηση πανεπιστημιακές σχολές με βάση τα μηχανογραφικά και τη θέση ενδιαφέροντος σε αυτά, είναι η Νομική, τα τμήματα Ψυχολογίας, τα Παιδαγωγικά, η Ιατρική, oι Πολυτεχνικές Σχολές, η Λογιστική, η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, τμήματα Μηχανολογίας, Μαιευτικής, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Κατά πόσο όμως όλα αυτά, που κάποτε θεωρούνταν τα επαγγέλματα καριέρας, που θα εξασφάλιζαν κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά Εργασίας, συνεχίζουν και σήμερα να έχουν την ίδια βαρύτητα και κυρίως να εξασφαλίζουν απορρόφηση του πτυχιούχου στην αγορά εργασίας;

Όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, Employ, Χρήστος Ταουσάνης στο news.gr, είναι μία ομάδα σχολών με την μεγαλύτερη απορρόφηση, στις οποίες μπορεί κάποιος να βασιστεί λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες, συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό του.

Τα επαγγέλματα επιστημών υγείας ανοίγουν πόρτα στο μέλλον

Μερικές από αυτές είναι τα ΤΕΙ Εργοθεραπείας, τα τμήματα Λογοθεραπείας και τα τμήματα Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Αυτά τα τμήματα βγάζουν στελέχη και επιστήμονες , οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ειδικής αγωγής, σε ό, τι αφορά τις επιστήμες υγείας. Σε γενικές γραμμές η ιατρική έχει αρχίσει να μπαίνει στο περιθώριο», υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Εξαίρεση αποτελούν οι ειδικότητες της Ιατρικής Πληροφορικής, της βιοπληροφορικής και της ιατρικής τηλεματικής που συνδυάζουν την παραδοσιακή ιατρική με την τεχνολογία. «Οι περισσότερες ειδικότητες της ιατρικής είναι υπερκορεσμένες», σύμφωνα με τον κύριο Τσαουσάνη. «Το εθνικό σύστημα υγείας έχει κατ' αναλογία όσους γιατρούς έχει το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τμήματα των μηχανικών με τμήματα αιχμής τους ηλεκτρολόγους – μηχανολόγους, μηχανικούς και σε δεύτερη μοίρα τους μηχανολόγους - μηχανικούς, οι οποίοι θα εστιάσουν σε πεδία όπως η ενεργειακή μηχανική, η βιοηελκτρονική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι από τα επαγγέλματα που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «επαγγέλματα του μέλλοντος», καθώς πλέον οι παραπάνω ειδικότητες ξεφεύγουν από το παραδοσιακά κατασκευαστικό κομμάτι, τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ταουσάνης.

Οι σπουδές πληροφορικής αν και κορεσμένες έχουν διαρκώς νέες προοπτικές

Σε ό,τι αφορά τα τμήματα σπουδών πληροφορικής, επισημαίνει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στην επιλογή των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. «Υπάρχει τρομερός κορεσμός γιατί τα τελευταία χρόνια στράφηκαν μαζικά υποψήφιοι προς αυτό το αντικείμενο. Επειδή όμως, υπάρχουν διαρκώς νέα πεδία, όπως η υπολογιστική γλωσσολογία ( όπως έχουμε στο GPS τη φωνή που μας μιλάει, η συγκεκριμένη επιστήμη μετατρέπει τη φυσική γλώσσα σε γλώσσα επεξεργασίας μέσω υπολογιστή)», επισημαίνει ο κύριος Ταουσάνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, υψηλών προσδοκιών είναι οι σπουδές πληροφορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τις εφαρμογές για tablets και smartphones. Ήδη τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταρτίζουν ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε smartphones και tablets.

Το μέλλον στον πρωτογενή τομέα – Κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή

Ένα ακόμα τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε στοιχειώσει, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των ανθρώπων από την επαρχία στις πόλεις είναι η κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή. «Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για όσους είναι εξειδικευμένοι γεωπόνοι, όπως γεωπόνοι τεχνολόγοι τροφίμων (διασφάλιση ποιότητας- έλεγχος τροφίμων και συστήματα αξιλόγησης στην κτηνοτροφική ή αγροτική παραγωγή και γεωπονική βιοτεχνολογία). Ένας απλός γεωπόνος που θα ανοίξει μαγαζί με λιπάσματα δεν έχει μέλλον», τονίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Το στοίχημα όπως αναφέρει, είναι να ασχοληθείς κανείς με εναλλακτικές μορφές καλλιέργιας και αξιοποίηση της έρευνας σε συνδυασμό με τη γεωπονία. «Υπάρχουν εκατοντάδες φυτικά βότανα στην Ελλάδα που δεν αξιοποιούνται. Επίσης υπάρχουν συγκριτικές μελέτες, που λένε ότι όσα φυτά μπορούν να αξιοποιηθούν καλλωπιστικά και θεραπευτικά και φυτρώνουν σε περιοχές της Μακεδονίας, τόσα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από 3.000 είδη βοτάνων και φυτών είναι διαθέσιμα στην ελληνική επικράτεια, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα», τονίζει.
Κορεσμένες οι στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές με αβέβαιο μέλλον

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση, μέσω του Μνημονίου για μείωση αυτών των σχολών, παρουσιάζουν μειωμένες προοπτικές. «Μέχρι στιγμής είναι η μόνη σίγουρη διέξοδος για το δημόσιο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν συνταξιοδοτικά και μισθολογικά θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Μόνο για τη σιγουριά του δημοσίου - αν κάποιος δεν το θέλει πολύ -, ίσως θα ήταν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί», εξηγεί ο κύριος Ταουσάνης.

«Στα επαγγέλματα με προοπτικές σε βάθος χρόνου είναι τα στελέχη εταιρειών logistics για μεταφορά προϊόντων και διαχείρηση της εφοδιαστικής αλυσίδα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μεγάλο διακομιστικό κέντρο» προσθέτει.

Πεδίον δόξης λαμπρόν περιμένει και τους τεχνολόγους διοίκησης με πολλές γνώσεις μάρκετινγκ, πληροφορικής και διοίκησης επιχειρήσεων. «Ακόμα και στην πιο μικρή επιχείρηση δεν αρκούν μόνο γνώσεις πληροφορικής και διοίκησης. Ο καθένας, ο οποίος θα στελεχώνει μια επιχείρηση πρέπει να έχει υπόβαθρο και από τους τρεις τομείς» υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Ένας κλάδος, ο οποίος κάποτε αποτελούσε το όνειρο πολλών Ελλήνων για μία θέση στο Δημόσιο, αυτός των παιδαγωγικών σπουδών – όντας υπερκορεσμένος – έχει ήδη στερέψει. Αντίθετα, οι νομικές σπουδές – αν και παραδοσιακός επαγγελματικός κλάδος, παρουσιάζει μεγάλο εύρος. Έτσι, για όσους έχουν τις δεξιότητες μπορεί ακόμα να αποτελεί μία ασφαλή λύση. Μερικοί από τους επιμέρους τομείς, με υψηλό δείκτη επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι σύμφωνα με τον κύριο Ταουσάνη το Φορολογικό, το Ναυτιλιακό και το Δίκαιο αλλοδαπών.

Περίπου το 60% βρίσκεται σε κάποια σχολή κατά τύχη

«Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως 60% βρίσκεται στη σχολή του τυχαία ή σε σχολή επόμενης προτίμησης και λιγότεροι από ένας στους πέντε εισάγονται σε σχολές πρώτης προτίμησης. Πέφτουμε έξω στην επιλογή επαγγέλματος, λόγω ελλιπούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδες το εκπαιδευτικό σύστημα και σύνθετες οι ονομασίες των τμημάτων, μπερδεύοντας τους υποψηφίους. Για παράδειγμα η Εκπαιδευτική Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο βγάζει δασκάλους ειδικής αγωγής και το τμήμα Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου που βγάζει Κοινωνιολόγους» αναφέρει ο κύριος Ταουσάνης.
Απαραίτητο προσόν η προϋπηρεσία

«Όλοι οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν δουλειά δεν έχουν προϋπηρεσία. Οι λίγες θέσεις που υπάρχουν χρειάζονται προϋπηρεσία. Ένα παιδί κατά τη διάρκεια των σπουδών θα πρέπει να αναζητήσει μέσω των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των πανεπιστημίων την απόκτησή της», επισημαίνει από την πλευρά του ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της εταιρείας Orientum, Σπύρος Μιχαλούλης.

Ο φορέας που φροντίζει για την προϋπηρεσία στο εξωτερικό

Γι' αυτό το σκοπό υπάρχει η ΑΙΕSEC, ένας παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να αποκτήσουν εμπειρίες, βρίσκοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για Έλληνες και όχι μόνο.

[Πολύς κόσμος πηγαίνει για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, με την ελπίδα ότι θα βρει δουλειά εκεί. Οι νέοι δεν βλέπουν μέλλον εδώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει άνοδος των στρατιωτικών σχολών, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν μέλλον», αναφέρει ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως επισημαίνει, στις χώρες του εξωτερικού υπάρχει πιο οργανωμένο περιβάλλον – τουλάχιστον έτσι αισθάνονται όσοι καταφεύγουν εκεί – και περισσότερες ευκαιρίες και σε συνδυασμό με τη βοήθεια του ίντερνετ είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει και να μείνει κανείς στο εξωτερικό.

«Όσοι φεύγουν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν εάν θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ή όχι. Πλέον η αγορά Εργασίας είναι διεθνής. Ακόμα και όσοι μένουν στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν απευθυνόμενοι αποκλειστικά στον ελληνικό πληθυσμό. Πολύς κόσμος θα στραφεί στον τουρισμό και την ψηφιακή τεχνολογία. Ο αγροτουρισμός είναι μία πιθανή πτυχή του τουρισμού, όπως και ο ιατρικός τουρισμός ( για ιαματικά λουτρά ή για να κάνει κάποιος μία επέμβαση στην Ελλάδα με πολύ εξελιγμένα μέσα και χαμηλότερο κόστος)», εξηγεί ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, το μειονέκτημα των ελληνικών πανεπιστημίων, είναι ότι διαθέτουμε 500 τμήματα, χωρίς να υπάρχουν ξένα προγράμματα σπουδών για να μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στη χώρα μας και να σπουδάσουν εδώ. «Οι εποχές που κάποιος πήγαινε και σπούδαζε νομικά και άνοιγε ένα δικηγορικό γραφείο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημειώνει.

H λίστα των επαγγελμάτων με προοπτικές σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κατσανέβα, καθηγητή στην Οικονομική της Εργασίας του Πανεπιστήμιου Πειραιώς:

Πληροφορικός, Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός-Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός διαδικτύου, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Οικονομολόγος, Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων, Φοροτεχνικός, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Πωλητής, Ξεναγός, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Τεχνολόγος μουσικών οργάνων, Μηχανικός ενέργειας, Τεχνικός φυσικού αερίου, Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων, Δάσκαλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Βοηθός νοσοκόμος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης, Γεωπόνος, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός, Κτηνίατρος, Ιχθυολόγος, Ποτοποιός, Οινολόγος, Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης, Κομμωτής, Επιπλοποιός, Ξυλουργός, Καραβομαραγκός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτροτεχνίτης, Ψυκτικός, Αλουμινάς, Υδραυλικός, Σοβατζής, Πλακάς, Μαρμαράς, Ιδιωτικός αστυνομικός ασφαλείας, Κηπουρός, Επαγγελματίας οδηγός, Χειριστής βαρέων οχημάτων και κλάρκ, Παρκαδόρος, Διανομέας εμπορευμάτων και έτοιμου φαγητού, Φορτοεκφορτωτής, Καθαριστής, Οικιακός βοηθός.

Πηγή: news.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Δον κιχωτα

  Ένα ειναι το επαγγελμα που ηταν ειναι και θα ειναι στην κορυφη. Ειδικώς εδω στην Ελλάδα εχει φουλ αναπτυξη. Γραφειο Τελετων. Ουτε σπουδες ουτε εξοδα. Λεφτα στην τσεπη κατευθειαν.

 2. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

  Οι Έλληνες πάντοτε θα έχουν δουλειά στη θάλασσα...
  Από τις καλύτερες και πιο σίγουρες δουλειές και με πολύ καλά λεφτά...

  1. avatar Soth

   Δυστυχώς αυτό πια δεν ισχύει . ψάξτο λίγο να δεις πόσοι δόκιμοι δεν βρίσκουν εταιρεία και πόσους τελικά από αυτούς παίρνουν ως ανθυποπλοίαρχους η γ μηχανικούς . Άσε δε που με την τελευταία αύξηση της φορολογίας προβλέπω μαζική στροφή προς ξένες εταιρείες και ανασφάλιστα . Στην δε ακτοπλοϊα οι περισσότερες εταιρείες έχουν να πληρώσουν τους ναυτικούς από 6 μήνες και πάνω .

 3. avatar Ιππολύτη

  Εγώ εάν ξεκινούσα τώρα τις σπουδές μου δεν θα πήγαινα καθόλου στο Λύκειο θα πήγαινα σε μια σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ για το επάγγελμα της κουρεύτριας... Όλα τα φράγκα εκεί είναι παιδιά.....

 4. avatar zoe

  ειναι ξεκαθαρο πως εχουμε διαφορετικες αποψεις αγορια μου αλλα και σταση ζωης.
  καλο σας μεσημερι 🙂

 5. avatar lexas

  Εγώ πάλι αν ξαναξεκίναγα ούτε σπουδές ούτε τίποτα.. Καντινιέρης.

 6. avatar zoe

  προφανως και απολαμβανει περισσοτερα. αλλα κοπιασε πιο πολυ απο σενα που περιμενεις να συντηρηθεις με ενα βασικο μισθο. ηθελε παραπανω και τα διεκδικησε. ποιο ειναι το προβλημα σου? και οχι το δημοσιο δεν ηταν ποτε μια μεγαλη αγκαλια υπευθυνη και σωστη. το δημοσιο εχει βαλει μικρες επιχειρησεις ΜΕΣΑ. εχει καταστρεψει ανθρωπους που θελαν το κατι παραπανω. δεν μπορω να συμφωνησω μαζι σας. ουτε μπορω να παω εναντια στην κριση της χωρας και τους μεγαλους που αποφασιζουν για την τυχη ολου του κοσμου. γιατι δε φτανω μεχρι εκει. μποπουμε να μαζευτουε μια μερα αν θελετε να φωναζουμε κατω απο κτηρια και στους δρομους. αλλα και παλι τπτ δε θα γινει. γι\'αυτο και δουλευω και κοιταζω τι μπορω να κανω ΕΓΩ για μενα και οχι γι\'αυτους που φευγουν, που, που, που... απλα σκεφτομαστε διαφορετικα. ουτε νεοφιλελευθερη, ουτε μεγαλο αφεντικο.

  1. avatar Κομμουνιστης

   ζωη εχεις ακριβως τη ατομικιστικη νοοτροπια που εχουν οι ανθρωποι που μεγαλωνουν σε αυτο το συστημα. Μου αρεσει που εβαλες το ΕΓΩ με κεφαλαια γραμματα. Δειχνεις ο συγχρονος ανθρωπος πως σκεφτετε. Δειχνεις γιατι ο πλανητης εχει αυτα τα χαλια που εχει και γιατι υπαρχει τοση δυστυχια και πεινα σημερα στο πλανητη. Δειχνεις γιατι ο ανθρωπος (συνολικα ως ειδος) δε θα τα καταφερει να επιβιωσει. Και κανεις λαθος οτι δε μπορει να αλλαξει κατι. Εχει αλλαξει δεκαδες φορες στην ανθρωπινη ιστορια αλλα ΟΧΙ απο ανθρωπους σα και σενα που μοιρολατρικα δεχονται την οποια κατασταση. Αν ηταν ολοι οι γαλλοι σα και σενα δε θα ειχε γινει καμια γαλλικη επανασταση με οτι σαρωτικες συνεπειες ειχε αυτο για την ανθρωποτητα και τις κοσμογονικες αλλαγες που εφερε στον ανθρωπινο πολιτισμο. Δε θα υπηρχε ουτε εργατικη πρωτομαγια και δε θα ειχες τις αδειουλες σου και τα δικαιωματακια που τωρα απολαμβανεις και δε σκεφτεσε καθολου πως αυτα κερδηθηκαν. Τι να σου πω. Δεν αλλαζεις αποψη δεν αλλαζω ουτε εγω αποψη. Μου αρεσει ομως να συζηταω με ανθρωπους με αποψη και οχι με ορκς που φωναζουν εξω οι ξενοι...

 7. avatar zoe

  ενα. στον ιδιωτικο τομεα καλως η κακως καλεισαι να δουλεψεις παραπανω απ\'οσο χρειαζεται μιας και οι δουλειες δεν ειναι δεδομενες οπως στον δημοσιο. δυο. οι μισθοι καθοριζονται απο την κυβερνηση, οι παρανομοι μισθοι δεν θα επρεπε να υπαρχουν αλλα και παλι δεν αποτελει παραδειγμα του συνολου αυτο. εχω μπει σε επιχειρησεις με αφεντικα που νοιαζοντουσαν, και κανεις τους δεν επινε κοκτειλ π.χ. το τωρινο σου αφεντικο. επιχιερηματιας ειναι και αυτος. σου εξηγω πως η νοοτροπια του ελληνα ειναι καθαρα να υπαρχει ελυθερος χρονος, κατι το οποιο δε γινεται παντα στον ιδιωτικο τομεα. οχι πααραιτητα οτι δεν θελουν να δουλευουν. απλα ενα γενικο κλιμα αυτολυπησης και μιζεριας υπαρχει ρε συ κομμουνιστη. κλαινε και σερνονται. εγω ηθελα να βρω δουλεια, πηγα πορτα πορτα και βρηκα. ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ! ποτε δε παραπονεθηκα δε βρισκω κτλ
  η διαφορα η δικη σου απο του μεγαλου επιχειρηματια ειναι οτι εσυ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΣ να δεις τη δικη του πλευρα. αυτος μπορει. γιατι καλς η κακως πλην ελαχιστων εξαιρεσεων αυτος απο εκει που εισαι ξεκινησε κι ανεβηκε. επειδη λοιπον δεν εχεις ανοιχτο μυαλο και δεν κοιτας και τις Βʹ πλευρες παρα προτιμας να υπερασπιζεσαι δικαιωματα και συμφεροντα που δε γινεται να υφιστανται οπως εχει γινει η χωρα μας γι\'αυτο και εκει θα μεινεις. Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ. οποιος προτιμαει να φυγει μπορει. ελαιχστοι εχουν καταλαβει οτι η χωρα αλλαζει. εξελισσεται. ειμαστε σε αρνητικη θεση, ναι. αλλα μια ζωη ετσι δε γινεται? κατω πανω κατω πανω η οικονομια, δεν ειναι κατι που περναει απο τα χερια του απλου πολιτη. δεχτειτε το.
  τα εξοδα τα δικα μου, σου, του ειναι πολυ μικροτερα απο του μεγαλου. ολα ειναι αντιστοιχα.

  1. avatar Κομμουνιστης

   γιατι οταν η χωρα μας ηταν καλυτερα υπηρχαν αυτα τα δικαιωματα? εκει ηταν το προβλημα... εγω τη δικη του πλευρα τη βλεπω γιατι υπηρξα επιχειρηματιας. γενικα ο ελληνας αχαριστος δεν ειναι. αντιθετα αυτο που ειναι ,ειναι κακο αφεντικο. για αυτο σου ξαναλεω ο ελληνας διαχρονικα γυριζει τη πλατη στο αφεντικο και θελει να ειναι αυτοαπασχολουμενος. και για να αλλαξει αυτο πρεπει να αλλαξει ο ιδιωτικος τομεας να γινει ελκυστικος. Ναι η χωρα αλλαζει προς το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ομως.

 8. avatar Duke

  Εγώ αν είχα μια ευκαιρία να ξαναρχίσω θα γινόμουν αγρότης

 9. avatar Λεωνίδας

  Το ποιο σίγουρο επάγγελμα να βρεις δουλειά σε όλες τις χώρες είναι στην Ιατρική, το καλύτερο όμως για όσους δεν πάνε καλά στα γράμματα νομίζω πως είναι να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

 10. avatar Q mark

  Έχω φίλο \'πληροφορηκάριο\' καλό, εργατικό, συνεπή, άνεργο 2 χρόνια τώρα...
  Και απορώ πως \"αρχιτέκτονες - μηχανικοί\" συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, με τέτοια καθίζηση της οικοδομής.
  \"Επαγγελματίες οδηγοί\" επίσης, με αυτήν την κρίση στις μεταφορές και τα ταξί.
  Κλπ
  Τι δεν καταλαβαίνω ...

  1. avatar pvran

   Ένα παιδί που είναι στο Λύκειο για να βγέι στην αγορά εργασίας θέλει 5 με 7 χρόνια, όταν η μέση πολυκατοικία στην Αθήνα π.χ. θα είναι γύρω στα 60 ετών και άρα πάνω απο το προσδόκημο ζωής της. Με αυτή την λογική δημιουργήθηκε και ο νέος ΓΟΚ (ΝΟΚ). Το πρόβλημα για μας τώρα είναι ότι θα πρέπει να αντέξουμε δεκαετία μέχρι να ξαναδούμε ανάπτυξη.

 11. avatar Social Distortion

  Τι λες ρε τώρα. Δεν είναι δημόσιος υπάλληλος? Φτου γαμώτο...

  1. avatar Κομμουνιστης

   εγω το γυναικακι δε το πηρα για να γινει σκλαβος κανενος. σκλαβα θα ειναι μονο στο κρεβατι μας :). Αρκετα υπεφερε που μου γυρναγε σχεδον ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ κλαμμενη απο ενα γνωστο υποκαταστημα που δουλευε παρτ ταιμ για χαρτζιλικι οταν ηταν φοιτητρια. ταπεινωσεις εξευτελισμοι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. και ονειρευτηκε να σπουδασει για να μην εχει αυτη τη μοιρα που εχουν οι αναξιοι τεμπεληδες κατ εσε αμορφωτοι και τελικα τι? τα ονειρα γκρεμιστηκαν σα πυργος απο τραπουλοχαρτα. Ασε λοιπον το παραληρημα για το δημοσιο και δες ποιος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φταιει για αυτη τη κατασταση. Δες ποιος πραγματικα μαζεψε ΟΛΟ το τεραστιο πλουτο που παραχθηκε και τον εβγαλε στις οφσορ και στο λαο μοιρασαν ψιχουλακια. Εμενα φιλε σοσιαλ δε με μεγαλωσε ο πατερας μου να γινω δουλος κανενος και εδω που ειμαι και καθομαι για 700 ευρω καθομαι γιατι τον ανθρωπο τον ξερω και συνεργαζομασταν και παλια που ειχα το μαγαζι και ΞΕΡΩ το βλεπω οτι ο ανθρωπος παλευει να κρατησει το μαγαζι του και δε μπορει να μου δωσει παραπανω. Αλλιως δουλακι δε θα ημουνα. Οπως δεν επετρεψα να γινει δουλα η γυναικα μου. Τωρα δουλευει με συμβαση σε δημοτικο παιδικο σταθμο (αρα κοπριτης και η γυναικα μου ετσι?) και δινει τον αγωνα της σε συνθηκες τριτοκοσμικες χωρις εξοπλισμο χωρις βοηθο μονη της στο τμημα κτλπ. τον ιουλιο ληγει και παλι θα ειναι 1 χρονο χωρις δουλεια. Δε πειραζει ομως. Σκλαβα δε θα γινει κανενος επειδη το θελετε εσεις για αν εχετε τα κοκτειλ με γαριδες με λεφτα βγαλμενα απο τον ιδρωτα του αλλου. ουφ τελειωσα...

   1. avatar zoe

    σε πληροφορω \"κομμουνιστη\" οτι κανενας απο ολους αυτους τους ανθρωπους τουθ ιδιωτικου τομεα που πηγε να εργαστει η γυναικα σου δεν ειχε προσβαση σε \"κοκτειλ με γαριδες\"! ΚΑΝΕΝΑΣ. μιλας για μεμονομενες περιπτωσεις επειδη ετσι σε βολευει να ριξεις το φταιξιμο αλλου. ψαξου στο ιντερνετ τις τελευταιες τρεις μερες μονο να δεις ποσες δουλειες υπαρχουν!!!!!!!!! στην εταιρεια που δουλευω ψαχνουν ανθρωπο για πωλησεις Αʹ χρονο τωρα και αν δεν υπαρχει βασικος μισθος κανεις δεν ερχεται για πρεπει να εργαστει κι οχι να τα ξυνει! δε σου φταινε οι \"καπιταλοι\", οι νοοτροπια των ελληνων σαν λαος φταιει. τωρα οι αποψεις σου περι δουλων κτλ ειναι κατι που θα αφησω ασχολιαστο μιας και θα πρεπει να μου εξηγησεις τι θα πει για σενα να μη δουλευεις σαν δουλος και θα μας παρει μερες. α! και οι μεγαλοι που ειναι πιο ψηλα απ ολους μας στις εταιρειες ιδρωνουν πολυ περισσοτερο απ\'οτι ολοι οι υπαλληλοι που απασχολουν γιατι στα χερια τους κρατανε ζωες. το πιασες?

    1. avatar vandan

     Δεν ξέρω ρε zoe αν είσαι τόσο αφελής νεοφιλελεύθερη, ή κανένα μεγάλο αφεντικό! Μόνο έτσι εξηγείται το σχόλιό σου. Σε λίγο θα μας πεις ότι κλαίνε και τα βράδια γιατί μόνο το καλό των υπαλλήλων και της εταιρείας τους σκέφτονται. Γι\' αυτό τις βουλιάξανε για να φάνε τις κρατικές επιχορηγήσεις και στα τέτοια τους για τους υπαλλήλους, γι\' αυτό παίρνουν μισθούς τον μήνα που εγώ παίρνω τον χρόνο και τους αυξάνουν ενώ μειώνουν όσο μπορούν του προσωπικού. Αν και δεν είμαι κομμουνιστής σε αυτή την περίπτωση θα συμφωνήσω μαζί του. Το δημόσιο ήταν από τους ελάχιστους εργοδότες σε αυτή την χώρα που προσέφερε μια σχετική αξιοπρέπεια και πάνω απ\' όλα σιγουριά. Τώρα πάνε να το κάνουν κι αυτό σαν τα μούτρα τους. Αντί να το σουλουπώσουν και να το κάνουν απόλυτα αξιοκρατικό, πάνε να το καταργήσουν και να το βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Κανένα από τα [..] που ζητάν τέτοια μέτρα όμως δεν έχει σκεφτεί ότι αύριο μεθαύριο τις ίδιες και χειρότερες υπηρεσίες του δημοσίου (παιδεία, υγεία, ασφάλεια κλπ) θα τις πληρώνουν χρυσές. Γιατί όπως λέει και ένας γνωστός μου καπιτάλας, σκοπός δεν είναι να παρέχεις την καλύτερη υπηρεσία στην καλύτερη τιμή, άλλα την ΜΟΝΗ υπηρεσία σε όποια τιμή γουστάρεις.

     1. avatar Κομμουνιστης

      ετσι vandan... αυτο ηθελα και εγω να τονισω. το ΓΙΑΤΙ ο ελληνας απο εκει που ηταν σκυλι και δουλευαμε ολοι ασταματητα αρχισε ξαφνικα να εχει ονειρο μια θεση στο δημοσιο. Το γιατι εκανε διαγωνισμους το ΑΣΕΠ και ειχε εκατονταδες χιλιαδες αιτησεις ενω στην αγγελια της εταιριας που λεει η zoe το τηλεφωνο δε χτυπα... Το ΓΙΑΤΙ στην Ελλαδα φτασαμε σε καθε γειτονια σε καθε στενο να υπαρχουν 52398498 μικρομαγαζα. Το ΓΙΑΤΙ ηθελαν ολοι να ειναι αφεντικα του εαυτου τους και να δουλευουν ωρες ατελειωτες για τη παρτη τους για το μαγαζι τους και οχι για καποιο μαγκα. ΤΟ γιατι οι υπολοιποι ευρωπαιοι οπως δειχνουν τα στατιστικα δε διαλεγουν αυτο το δρομο και πανε να γινουν υπαλληλοι. Το ΓΙΑΤΙ φιλος μου προγραμματιστης πηγε γαλλια εργαζεται σε ΠΟΛΥ μικροτερη εταιρια απο οτι η ελληνικη που εργαζοταν με μικροτερο τζιρο και ασφαλως ΠΟΛΥ μικροτερα κερδη και ομως εχει το τριπλασιο μισθο. Το ΓΙΑΤΙ μοιραζεται τοσο ανισα ο πλουτος στην Ελλαδα. Κατι λαθος υπηρχε λοιπον στην αγορα εργασιας στην ελλαδα για να κανουν οι ελληνες αυτες τις επιλογες. Και αυτο το λαθος τωρα αντι να το διορθωσουν ενισχυουν και δυναμωνουν αυτον τον εργασιακο μεσαιωνα.

    2. avatar Κομμουνιστης

     και ζηταω συγνωμη εκ μερους της ελληνικης νεολαιας που δε θελει να ερθει στις χιλιαδες υπεροχες θεσεις εργασιας που ειναι γεματο το ιντερνετ οπως ειπες και προτιμανε να φευγουν εξω για να εχουν δικαιωμα να ονειρευτουν. Συγνωμη που δε θελουν να θυσιασουν τα νιατα τους για να τα κονομανε αυτοι που γλυφεις στα ψηλα και λες οτι ιδρωνουν κιολας.... Εγω αυτο που βλεπω παντως ειναι οτι αδειαζουμε απο νεους. Στο φεισμπουκι δε προλαβαινω να στελνω αποχαιρετηστηρια μηνυματα. Στο αμστερνταμ πλεον περπατας και σπανια να μη συναντησεις ελληνα και δυστυχως οχι πλεον τουριστες αλλα μεταναστες. Συγνωμη και παλι που οι νεοι οι μορφωμενοι νεοι το κεφαλαιο της χωρας σας φτυνουν και δε θελουν το ξεροκοματο που τους πετατε

     1. avatar Κομμουνιστης

      Οταν λοιπον ζωητσα μου σε μια χωρα που για να αυτοσυντηρηθει ενας ανθρωπος εχεις εσυ βασικο μισθο τα 500 ευρω τοτε δε μιλαμε για σκλαβους πλεον αλλα για κατι ΠΟΛΥ χειροτερο. Ο σκλαβος στον αρχαιοελληνορωμαικο κοσμο μια χαρα περναγε. Ο αφεντης ηταν υποχρεωμενος να τον ταιζει να τον σπιτωνει να τον περιθαλπτει να τον εκπαιδευει. Ο σκλαβος στον αρχαιο κοσμο ηταν ο αντιστοιχος ελληνας δημοσιος υπαλλος. Δουλεια εξασφαλισμενη ζωη εξασφαλισμενη. Ειδικα αν ησουν δουλος σε πλουσιο σπιτικο ηταν μια χαρα. Ειναι γνωστο οτι οι δουλοι των πλουσιων ρωμαιοων ειχαν απειρως καλυτερη ζωη απο τους ελευθερους φτχους πολιτες. Αρα λοιπον ζωιτσα οταν μιλαμε για κατι ΠΟΛΥ χειροτερο απο σκλαβια ή δουλεια. ο Δουλος και σο σκλαβος δε πειναγαν... Ο εργατης στην ΕΣΣΔ που δουλευε με το καμτσικι δε πειναγε. Ο νεος σημερα με 500 ευρω αν δε ζουνε οι γονεις του να μενει μαζι τους μεχρι τα βαθεια -αντα θα πεινασει ή οχι? Εκτος αν παψε (κατ εσε) να ειναι τεμπελης και στρωσει πισινο και κανει 2 ή και 3 απο τις υπεροχες χιλιαδες δουλειες που λες για να επιβιωσει. Και φυσικα δε θα εχει ζωη αλλα δε πειραζει. Αρκει να μην ειναι \"τεμπελης\" και να τα κονομανε αυτοι στα ψηλα που ιδρωνουν

    3. avatar Κομμουνιστης

     Τι θα πει για μενα να μη δουλευεις ως δουλος? θα σου πω ΑΜΕΣΩΣ. σημαινει ανθρωπινο ωραριο εργασιας ωστε να μπορεις να εχεις ποιοτικο χρονο με την οικογενεια σου. σημαινει μισθος να μπορεις τουλαχιστον να αυτοσυντηρηθεις. Σημερα ενας ανθρωπος για να ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ θελει το λιγοτερο 800 το μηνα. ΑΚΑΤΕΒΑΤΑ. Έχουμε και λεμε. 150 ευρω το χαμηλοτερο νοικι που υπαρχει στη πιο εξαθλιωμενη περιοχη να βαρανε ενεσεις οι ναρκωμανεις κατω απο το σπιτι σου. 120 στη ξεφτιλα ρευμα νερο τηλεφωνο. 400 το ΛΙΓΟΤΕΡΟ το φαγητο σου η προσωπικη σου υγειηνη ο ρουχισμος και μια απλη ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ αναψυχη που ειναι ανθρωπινο ΔΙΚΑΙΩΜΑ. να πας μια φορα την εβδομαδα να πιεις μια μπυριτσα ή να πας ενα σινεμαδακι. Και μετα εχουμε ενα 40αρι καρτα απεριοριστων διαδρομων για τα ΜΜΜ (δε σου βαζω ιχ γιατι αστο καλυτερα). Δε σου βαζω φυσικα τσιγαρα αν καπνιζεις.Και μετα εχεις απο εκει και περα τυχον εξοδα υγειας τα φαρμακα σου εκτακτες αναγκες ανθρωπινες. Αστο ζωητσα μου αστο. Οσο για το αν τρωνε κοκτειλ με γαριδες αστο και αυτο. Μια χαρα παιδικοι ηταν οι περισσοτεροι. απλα ο ελληνας εχει μαθει να μη πληρωνει τον υπαλληλο του και εχει τη νοοτροπια οτι ο αλλος ειναι σκλαβος του. Οσο για τη νοοτροπια των ελληνων και τη καραμελα που σου εχει πιπιλισει ο πρετεντερης και οι αλλο παπαγαλοι οτι ο ελληνας ειναι τεμπελης δεν υπαρχει μεγαλυτερο ψεμα απο αυτο. Για πες στο Γερμανο στον γαλλο να ερθουν να δουλεψουν στις συνθηκες που δουλευουμε εδω. Για βαλε την αγγελια της εταιριας σου να δουμε θα ερθει ο ευρωπαιος να τον κοροιδευεις? αστο κοπελα μου. Ο Ελληνας τεμπελης δεν ειναι. αν ημασταν τεμπεληδες δε θα ειχαμε το μεγαλυτερο ποσοστο αυτοαπασχολησης στην ευρωπη ουτε θα δουλευαμε πιο πολλες ωρες απο ΟΛΟΥΣ στην ευρωζωνη.

  2. avatar Κομμουνιστης

   παλι αρνεισαι πεισματικα να δεις το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ προβλημα και να καταλαβεις γιατι ο ελληνας ονειρευοταν μια θεση στο δημοσιο. Η γυναικα μου ειναι παιδαγωγος και απο τις πολυ καλες οχι να το παινευτω. φαντασου οτι οταν ηταν φοιτητρια σε ολους τους ιδιωτικους σταθμους που πηγαινε για τα εργαστηρια της προτειναν συνεργασια οταν παρει το πτυχιο της. Τελικα τι εγινε? πηρε το πτυχιο της και πηγαμε να χτυπησουμε αυτες τις πορτες να ξεκινησει τη καρριεραν στον αγαπημενο σου ελληνικο ιδιωτικο παραγωγικο (χαχααχαχ εδω γελαμε) τομεα. Αυτα που ακουσα πραγματικα με εκαναν να εξοργιστω και να ανατριχιασω. Ενδεικτικα σου αναφερω τα πιο εξοργιστικα απο αυτα γιατι αμα τα πω ολα θα γραφω 2 μερες. 500 ευρω (τοτε ο βασικος συμφωνα με τη συλλογικη συμβαση ηταν 850). 300 ευρω 8ωρο ενσημα 4ωρου. τσαμπα κανα δυο μηνες να σε δουμε αν μας κανειςκαι μετα το βασικο. (φυσικα αυτο που εκαναν ηταν να εχουν 2μηνα τσαμπα κοπελες και φυσικα καμια δε τους \"εκανε\"). Και το πιο εξοργιστικο απο ολα που γιναμε μπιλιες με το τυπα να δουλευει λεει τσαμπα!!! (τουλαχιστον θα της εβαζε ενσημα) για να μαζεψει λεει μορια να μπει στο δημοσιο (τοτε δεν ειχαν ξεκλειδωσει οι προσληψεις και γινοντουσαν τακτικα διαγωνισμοι για κρατικους παιδικους σταθμους). Καταλαβες φιλε μου σοσιαλ γιατι ο ελληνας κοιταγε προς το δημοσιο και προς την αυτοαπασχοληση? Καταλαβες γιατι ειχαμε 19% του εργατικου δυναμικου δημοσιους υπαλληλους και 34% αυτοαπασχολουμενους? Γιατι ο ιδιωτικος τομεας ειναι ενας εργασιακος ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ. Και τωρα που η πορτα του δημοσιου εκλεισε οι νεοι ΦΕΥΓΟΥΝ εξω γιατι εχουν αξιοπρεπεια και δε θελουν να γινουν δουλοι για να πλουτιζετε εσεις οι εξυπνοι οι μαγκες οι πονηροι.

   1. avatar thois

    συγνωμη που θα σου απαντησω με καποιο υφος αλλα σε βλεπω σχεδον ιδιο σε αποψεις με πολλους που αντιπαθω(εκτος τους γελοιους της χρυσης αυγης,με νεο φιλελευθερες κοτες που κραζουν και μοιρολογουν και στο τελος απο φοβο ψηφιζουν σαμαρα βενιζελο και τον γερο-καρναβαλο κουβελη).ενω εσενα λογω ονοματος και πεποιθησεων σε συμπαθω.
    δεν εχω συναντησει δημοσιο υπαλληλο εως τωρα που να λεει οτι λουφαρει.κανεις δημ.υπαλληλος δεν καθυστερει ουτε δουλευει λιγοτερο (λεει),ολοι μα ολοι ειναι αξιοι και φυσικα καθαροι.ολοι οι δημοσ. υπαλληλοι δουλευουν και πεινανε, και αποδιδουν περισσοτερο απο οσο περνουν.
    και αλλες πολλες τετοιες μπουρδες...που ειναι το αντιπαραγωγικο δημοσιο λοιπον? ξερω Γʹ0-Δʹ0 δημοσιους υπαλληλους και ολοι λενε ακριβως τα ιδια...και οι πιο αξιοπρεπεις λενε οτι υπαρχει και ενας στο γραφειο τους που καπια φορα λουφαρει,αλλα εξερεση.
    δε μπορω να δεχτω τετοιες γελοιοτητες!
    πριν μου απαντησεις σε πληροφορω φιλε μου οτι οι γονεις μου ειναι δημοσιοι υπαλληλοι με γνωσεις λυκειου, τα δυο μου αδερφια και ενας ξαδερφος μου το ιδιο,και η αραβωνιαστικια μου επισης.
    εγω τελειωσα πανεπιστημιο, Βʹ γλωσσες, υπολογιστες και περνω με Ηʹωρο, Γʹ00 ευρω και καθολου ενσημα.
    εεε λοιπον κανω δουλεια περισσοτερο απο οτι ολοι οσοι ανεφερα μαζι, και εγω συντηρουμαι αυτη τη στιγμη απο τοσα ατομα που δεν κανουν ουτε στο μικρο μου δαχτυλακι σε θεμα μορφωσης,γνωσεων και δουλειας....ειναι και προσωπικες επιλογες φιλε μου, δεν ειναι κακο καποτε να αλλαξουμε και σαν ατομα την σαπια νοοτροπια μας,ειδικα τωρα με τετοιες συνθηκες.δεν πεφτω στην παγιδα οτι φταινε για ολα οι δημοσιοι υπαλληλοι, αλλα κανεις τους δεν πειναει,ουτε και προσφερει περισσοτερο απο οσο αξιζει. αυτα για τους δημοσ. υπαλληλους.
    αν .

    1. avatar Κομμουνιστης

     γενικα συμφωνω με τα λεγομενα σου θοις... δεν υπερασπιστηκα το δημοσιο. απλα προσπαθησα να εξηγησω γιατι κατηντησε το ονειρο του ελληνα να ειναι μια θεση στο δημοσιο αντι να κυνηγαει μια καρριερα στο δημοσιο τομεα οπως ηταν παλια μεχρι και πριν 20 χρονια περιπου που αμα ελεγες σε εναν γιατρο μηχανικο προγραμματιση χημικο κτλπ να παει στο δημοσιο να εργαστει θα ξεσπαγε σε δυνατα γελια... πως απο αυτη τη κατασταση φτασαμα στο να θελουν ολοι δημοσιο ακομα και επιστημονες ανθρωποι... απο δημοσιο δε ξερω πολλα πραγματα παντως επειδη η γυναικα μου ειναι παιδαγωγος σε δημοτικο παιδικο σταθμο απο οτι μου λεει οι συνθηκες εργασιας ειναι πολυ χειροτερες απο οτι στους ιδιωτικους. απλα εχει ανθρωπινο ωραριο και καλυτερο μισθο. αλλα οσον αφορα τις συνθηκες που κανει το παιδαγωγικο της εργο ειναι πραγματικα τριτοκοσμικες και φθειρετε παρα πολυ ψυχολογικα καθε μερα αφου εχει μονη της 25 3χρονα παιδια...

     1. avatar Κομμουνιστης

      * \"αντι να κυνηγσει μια καρριερα στον ιδιωτικο τομεα οπως παλια\" ηθελα πω...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει