Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η παράταση του «άρθρου 50» της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και το Brexit καθυστερήσει, αναμένεται ανοδικό ράλι για τη στερλίνα, η ένταση του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της παράτασης, διατυπώνει ο ανώτερος αναλυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) «Ebury», Μάθιου Ράιαν (Matthew Ryan). «Ο χρόνος είναι κέρδος για τη στερλίνα» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και προσθέτει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση του Brexit, η οποία θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες, θα ήταν πιθανότατα καλή είδηση για το νόμισμα, δεδομένου ότι θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετό χρόνο για πρόσθετες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ «ανοίγει την πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με τον senior analyst της Ebury, οι αναλυτές της οποίας αναδείχτηκαν σημειωτέον από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να απορρίψουν το «no deal Brexit» (σ.σ. έξοδος χωρίς συμφωνία) στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα, δεδομένου ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η καθυστέρηση του Brexit είναι αναπόφευκτη αυτήν τη στιγμή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είναι μονόδρομος η ψήφιση, την ερχόμενη Πέμπτη, της παράτασης του “άρθρου 50” της Συνθήκης της ΕΕ για την αποχώρηση κράτους – μέλους».

Ο κ. Ράιαν, σημειώνει, ότι η στερλίνα δείχνει τη «γερή της κράση», την οποία – όπως επισημαίνει – επιβεβαίωσε ακόμη και μετά τη μεγάλη ήττα της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων τον περασμένο Ιανουάριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 1%. Υπενθυμίζει, ότι εν αναμονή της ψηφοφορίας της Τρίτης, η στερλίνα πέρασε ένα ασταθές σαρανταοκτάωρο. «Την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε άνοδος 2%, με την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας που θα έφερνε η Τερέζα Μέι. Ωστόσο, ήταν φυσικό να μη μπορέσει η στερλίνα να διατηρήσει το κέρδος του 2%. Την Τρίτη χάθηκαν τα κέρδη, καθώς φάνηκε από νωρίς ότι η συμφωνία δεν θα περνούσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την παρέμβαση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, Τζέφρι Κοξ, ο οποίος εκτίμησε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ» υπογραμμίζει.

Τελικά η συμφωνία της πρωθυπουργού Μέι απορρίφθηκε με 149 ψήφους, λιγότερες από τις 240 της μεγάλης ήττας του Ιανουαρίου, αλλά και πολύ μακριά από τις αναγκαίες ψήφους για πλειοψηφία. «Ωστόσο, δεν υπήρξαν μεγάλες απώλειες, διότι το αποτέλεσμα θεωρήθηκε λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένο μετά την παρέμβαση (του Κοξ)» κατέληξε ο κ. Ράιαν.

Υπενθυμίζεται, ότι το «άρθρο 50» της Συνθήκης της Λισαβόνας ορίζει – μεταξύ άλλων – πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.