Τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης για τις οφειλές επιχειρηματιών σε τραπεζικά ιδρύματα ζητά το Επιμελητήριο Ρεθύμνου με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τράπεζες προβαίνουν σε σωρεία πλειστηριασμών ακινήτων, επαγγελματικών και μη, που ανήκουν σε δανειολήπτες επιχειρηματίες, προκειμένου να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τους. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα αποκτούνται από τις ίδιες τις Τράπεζες σε τιμές που ανέρχονται μόλις στο 10% της αντικειμενικής τους αξίας. Δηλαδή, τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα αποκτούνται από τις Τράπεζες ουσιαστικά έναντι “πινακίου φακής”».

Αυτό επισημαίνει η διοίκηση τού Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, σε επιστολή – υπόμνημα που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας τους την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος, η οποία όπως τονίζουν «…κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για να ικανοποιείται το συμφέρον των υπερχρεωμένων επιχειρηματιών, αλλά και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας».

Σύμφωνα με στοιχεία τού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, ο ρυθμός των αιτήσεων Τραπεζών προς τα Δικαστήρια της χώρας για έκδοση διαταγών πληρωμής κατά επιχειρηματιών που αφορά μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αυξάνεται συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους δείκτες ασφυξίας που επικρατούν σήμερα στην αγορά. «Η σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και η δραματική τροπή που έχει λάβει η αδυναμία κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών – οφειλετών προς τα τραπεζικά ιδρύματα, επιβάλλουν την άμεση αλλαγή τού καθεστώτος πλειστηριασμών ακίνητων ιδιοκτησίας επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών. Ενόψει, μάλιστα, και της έναρξης τής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, με χρήματα του κοινωνικού συνόλου, επιβάλλεται και οι Τράπεζες, από την πλευρά τους, να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και κατανόηση προς τους οφειλέτες τους, οι οποίοι για λόγους -πάνω και πέρα από τη θέλησή τους- αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς αυτές», επισημαίνεται.

Η διοίκηση τού Επιμελητηρίου ζητάει από τους υπουργούς να εξετάσουν τις προτάσεις τους για την επέκταση και βελτίωση των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είτε τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης που θα αφορά αποκλειστικά στις οφειλές επιχειρηματιών προς τραπεζικά ιδρύματα. Οι προτάσεις αφορούν: «Αναστολή, μέχρι την έξοδο από την κρίση, της εκτέλεσης, από τις Τράπεζες, πλειστηριασμών ακινήτων επιχειρηματιών – επαγγελματιών και ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους, στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες οι δανειολήπτες ήσαν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων τους πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Επίσης, εφόσον οι υπερήμεροι δανειολήπτες επιχειρηματίες και επαγγελματίες δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και εφόσον οι Τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα λοιπά μέσα είσπραξης απαιτήσεων (είσπραξη απαιτήσεων έναντι πελατών κ.λπ.), να μην κατακυρώνονται πλειστηριασμοί σε αξία μικρότερη του 70% της αντικειμενικής αξίας των πλειστηριαζόμενων ακινήτων».

Καλούν, μάλιστα, τους κ.κ. Στουρνάρα και Χατζιδάκη να λειτουργήσουν κατά νομοθετικό τρόπο τέτοιο που «να μην υπάρξει καταστροφή του κοινωνικού ιστού και ανθρώπων – επιχειρηματιών, που το μοναδικό έγκλημα που διέπραξαν ήταν η “ανικανότητα” πρόβλεψης τής οικονομικής και της δημοσιονομικής κρίσης που επακολούθησε», όπως αναφέρεται.