Ακόμη δύο γερμανικές τράπεζες ενδέχεται να εγκαταλείψουν, ή να υποβαθμίσουν, τις συναλλαγές τους βάσει του Euribor, όπως ανέφεραν στην Φρανκφούρτη καλά πληροφορημένες πηγές, αψηφώντας την πρόσφατη έκκληση της EKT τέτοιες κινήσεις να αποφευχθούν, και θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εν αμφιβόλω την εμβέλεια του ευρωπαϊκού επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων στο εγγύς μέλλον.

Ως τώρα, το Libor και το Euribor υπήρξαν τα δύο κομβικά επιτόκια στο σύστημα του διατραπεζικού δανεισμού της ευρωζώνης και χρησιμοποιούνταν για τις πιο σημαντικές συναλλαγές , από τα παράγωγα στο Σίτι του Λονδίνου έως τα ισπανικά ενυπόθηκα δάνεια.

Όπως και στην περίπτωση του Libor, διεξάγονται έρευνες για την ενδεχόμενη χειραγώγηση του Euribor από τράπεζες της ευρωζώνης υπέρ τους.

Δύο τραπεζικοί όμιλοι, περιλαμβανόμενου του Citigroup, έχουν εγκαταλείψει το Euribor. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ανάλογη πρόθεση έχουν δύο δημόσιες Landesbanken στη Γερμανία.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μιας από τις δύο τράπεζες αυτές ανέφερε στο Reuters σήμερα ότι «εάν πρέπει να αποθεματοποιούμε κεφάλαιο για τις συναλλαγές με το Euribor, θα το εγκαταλείψουμε».

Στέλεχος της δεύτερης τράπεζας είπε ότι «αξιολογούμε την κατάσταση».

Η γερμανική τράπεζα DekaBank αφού επί τρίμηνο έκανε συναλλαγές βάσει του Euribor, τελικά προ 15ημέρου το εγκατέλειψε, αξιολογώντας πάντως, ακόμα, το κόστος αυτής της κίνησής της.