«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα δεν είναι η περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά η αποδέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται για την στήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», επισήμανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, ο κ. Νταλάρα ανέφερε: «Πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις των Ευρωπαίων, ύστερα από τις εξίσου σημαντικές αποφάσεις τις οποίες έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, με τη θέσπιση σειράς νομοθετικών μέτρων, τα οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας της Ελλάδος».

Και πρόσθεσε: «Πάντως, πρέπει να πω ότι προσωπικά θα προτιμούσα τα χρήματα αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί για απευθείας επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Κι αυτό, γιατί πιστεύω πως η μακροπρόθεσμη προοπτική μείωσης του χρέους σε 7 με 8 χρόνια δεν βοηθά τόσο πολύ την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας».

Σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Νταλάρα τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έκδηλα οικοδομεί αξιοπιστία για την Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο δύσκολων μεταρρυθμίσεων», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα αποφέρουν κέρδη στην οικονομία της».

«Ασχολούμαι με προβλήματα εξωτερικού χρέους επί 35 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι ουδέποτε άλλοτε είδα μια εθνική οικονομία να συρρικνώνεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται λοιπόν οι πάντες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η ελληνική κυβέρνηση και οι αγορές να υποστηρίξουν την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Πιστεύω, ότι η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά, ίσως, χρειαστεί παράλληλα να αναληφθούν και δεσμεύσεις από μέρους της Ευρωζώνης για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας του χρόνου, προκειμένου αυτή να παρατείνει για λίγο ακόμα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της και να έχει μεγαλύτερο περιθώριο για οικονομικές επενδύσεις», τόνισε.