Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη πως θεωρεί πως είναι ακόμη ανεπαρκείς οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα για να αναβαθμίσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Παρά τα μέτρα που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο ώστε να αυξηθεί η συναλλαγματική αξία του κινεζικού εθνικού νομίσματος, το γιουάν εξακολουθεί να παραμένει «σημαντικά υποτιμημένο», υπογραμμίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τη συναλλαγματική πολιτική των κύριων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα με το προηγούμενο εξάμηνο.

Το υπουργείο στις εκτιμήσεις του θεωρεί «δικαιολογημένη» την απαίτηση το ρενμίνμπι (άλλη ονομασία του γιουάν) «να συνεχίσει την ανατίμησή του σε σχέση με το δολάριο και τα άλλα κύρια νομίσματα».

Η Ουάσιγκτον πάντως σημειώνει πως «οι κινεζικές αρχές έχουν μειώσει σημαντικά τον βαθμό επίσημης επέμβασης στην αγορά συναλλάγματος από το τρίτο τρίμηνο του 2011».

Επιπλέον, υπογραμμίζει το υπουργείο, «η Κίνα έχει λάβει μία σειρά από μέτρα για τη μείωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου που στόχο έχει να οδηγήσει σε ένα πιο ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών».

«Παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις, η διαδικασία προσαρμογής δεν έχει περαιωθεί και θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα», προσθέτει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.