Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά την ολονύκτια συνάντησή τους που διήρκεσε 11 ώρες. «Δεν βρισκόμαστε αληθινά κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διαπραγμάτευση, στην οποία συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επικεντρώνεται στα μέτρα για να καταστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.

Το ΔΝΤ επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο και στο 120% το 2020, «αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική».

Σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, το Eurogroup διερεύνησε «μια συρραφή μέτρων» για να επιτραπεί η ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μια μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί στην Αθήνα από την ευρωζώνη και η επιμήκυνση της διάρκειάς τους, αλλά επίσης πολλές πολύ τεχνικές διατάξεις.

«Όμως για να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο στόχο, πρέπει να συνδυάσουμε πολλά μικρά μέτρα, και καθένα προσκρούει σε αντιπαλότητες κυμαινόμενης γεωμετρίας», υπογράμμισε ο ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι τα εμπόδια έρχονται «μάλλον» από χώρες που θεωρούνται οι «ιέρακες» της βόρειας Ευρώπης, δηλαδή τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «μπορεί να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών που μπλοκάρουν να αποκτήσουν την απαραίτητη ευελιξία για να εκπονήσουν ένα συμβιβασμό».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αν δεν βρεθεί καμιά συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτό το τελευταίο θα φτάσει, στο πλαίσιο των πιο αισιόδοξων σεναρίων αναφορικά με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, στο 144% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020.