Να περάσει άμεσα «από την παρατεταμένη αδράνεια και θεωρία στην αναπτυξιακή πράξη», ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση οι πρόεδροι των συνδέσμων Εξαγωγέων και Συνδέσμων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ και ΣΒΒΕ), Δημήτρης Λακασάς και Νίκος Πέντζος αντίστοιχα, μιλώντας από το βήμα του 3ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη», στη Θεσσαλονίκη.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η παρατεταμένη αδράνεια. Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ κρατισμού και ανοιχτής οικονομίας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας φαινόμενα ατολμίας και παλαιοκομματισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς και πρόσθεσε ότι «επί δύο δεκαετίες παίρναμε ”υπνωτικά” με τις επιδοτήσεις και είχαμε σταματήσει να είμαστε καινοτόμοι. Αγοράζαμε εισαγόμενα προϊόντα με ξένα λεφτά».

Συμπλήρωσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εντελώς εσφαλμένος, γιατί εφαρμόστηκαν μόνο σκληρά, εμπροσθοβαρή μέτρα λιτότητας, χωρίς αυτά να συνδυάζονται με ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «από τώρα να πάμε ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επανέλαβε την πρόταση του ΣΕΒΕ για την ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια θετική στροφή σε ό,τι αφορά την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Πόσο ακόμη πρέπει ν΄αντέξουμε περιμένοντας τη δόση;» Καταδικαστικές είναι για τις επιχειρήσεις οι πρακτικές μη επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, αλλά και μη καταβολής και μη συμψηφισμού των οφειλών του δημοσίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Νίκο Πέντζο.

«Πόσο ακόμη πρέπει να αντέξουμε [οι επιχειρήσεις] για την περίφημη δόση και άραγε, όταν αυτή έρθει, θα δοθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία ή όλο το ποσό θα διατεθεί για ανακεφαλαιοποίηση;», διερωτήθηκε ο κ. Πέντζος και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να πάμε σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο μόνο με συνθήματα».

Συμπλήρωσε ότι ανάπτυξη δεν νοείται όταν δεν υπάρχει φορολογικό πλαίσιο με αναπτυξιακό και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα και σταθερό για τουλάχιστον μια πενταετία και όταν οι έκτακτες φοροεπιδρομές λαμβάνουν μόνιμο χαρακτήρα. «Κατανοούμε απόλυτα τις δύσκολες στιγμές που περνάει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τη δόση, αλλά κάποιος πρέπει να νοιαστεί για την πραγματική οικονομία.

Όχι άλλη θεωρία», τόνισε ο κ. Πέντζος και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων και αποφάσεων, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

«Το κράτος δεν εξοφλεί τις οφειλές προς τις επιχειρήσεις γιατί δεν έχει μία» «Το κράτος δεν εξοφλεί τις οφειλές προς τις επιχειρήσεις γιατί δεν έχει μία», είπε χαρακτηριστικά, από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, δίνοντας όμως και κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού όπως τόνισε, ο δρόμος της κρίσης έχει επιστροφή.

Συμπλήρωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η Β. Ελλάδα ν’ αποκτήσει νέο βηματισμό. Γνωστοποίησε δε, ότι ήδη στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του υπουργείου έχουν κατατεθεί προτάσεις για 93 επενδύσεις, συνολικού ύψους επένδυσης 500 εκατ. ευρώ.

Τη διαβεβαίωση ότι «τα πολλά και τραγικά» λάθη, που η πολιτική ηγεσία έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ανήκουν όλα στο χθες, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Παναγιώτης Κοκκόρης και πρόσθεσε: «Η εντολή του πρωθυπουργού είναι για ένα κράτος που θα έχει αντανακλαστικά και θα μπορεί να παίρνει τα μηνύματα των πολιτών».

Υπογράμμισε ότι, με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει σύντομα μεγαλύτερη αισιοδοξία στον επιχειρηματικό κόσμο, υπενθυμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι: «προβαίνουμε σε μείωση εργοδοτικών εισφορών, αρχικά κατά 1,1% και αργότερα κατά 3,9%», αλλά και ότι γύρω στο 2018 θα υπάρχει ο ενιαίος φορέας είσπραξης εισφορών φορολογικών και ασφαλιστικών.