Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης θα έχει αρνητική επίδραση τόσο στην ήδη επιβαρημένη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας όσο και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Η Eurobank επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία διανύει φέτος την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης με το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους να έχει μειωθεί κατά 19,4 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2010-2012, υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες για το 2013 και 2014. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης του δανειακού προγράμματος αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση τόσο στην ήδη επιβαρημένη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας όσο και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο ημέρες. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα μέτρα συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ μαζί με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές στο εβδομαδιαίο δελτίο.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αυξήσει την δόση των 31,3 δισ. ευρώ κατά 13,8 δισ. ευρώ αφού θα ζητήσει να τις καταβληθούν και οι προβλεπόμενες από το δεύτερο πρόγραμμα σταθεροποίησης δόσεις του Σεπτεμβρίου (5,5 δισ.ευρώ) και Δεκεμβρίου (8,3 δισ.ευρώ).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι οι δανειστές μας θα απολέσουν τόσο εύκολα ένα μοχλό πίεσης ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η καταβολή των επόμενων δόσεων θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα επίλυσης των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία και θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια. Αναμένουμε ότι το συνολικό ποσό των 45,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί τμηματικά με βάση την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Η ψήφιση της τελικής συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, εκτιμούν επίσης οι αναλυτές της τράπεζας. Αναμένουν, μάλιστα, ότι στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις όποιες απώλειες ψήφων.