Το Βερολίνο αντέταξε σήμερα ένα κατηγορηματικό «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους, την οποία προτείνει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ που θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε, είτε τα πούμε eurobills είτε ταμείο εξαγοράς του χρέους ή όπως πριν ευρωομόλογα, αυτός ο τύπος κοινής έκδοσης χρέους δεν θα γίνει με την κυβέρνησή μας», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Λινκ, στο περιθώριο μιας υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.
«Το λέγαμε πάντα με μεγάλη σαφήνεια στους ευρωπαίους εταίρους μας», υπενθύμισε.

Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής είναι να δοθεί η εντύπωση της διαίρεσης, υπογράμμισε. «Αυτός που προτείνει πράγματα, όποιος κι αν είναι ο τομέας, τα οποία για ορισμένους δεν είναι αποδεκτά, το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί σε μια νέα σύνοδο κορυφής που θα δώσει μια εντύπωση διαίρεσης», προειδοποίησε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε αυτή τη νέα εκδοχή του οδικού χάρτη που δόθηκε τον Ιούνιο στον Βαν Ρόμπαϊ και θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία ως το Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της ΕΕ δεν φτάνει να μιλήσει ανοικτά για ευρωομόλογα. Όμως εξηγεί πως «μια σημαντική πλευρά» αυτού του κεντρικού προϋπολογισμού «θα είναι η δυνατότητά του να δανείζεται». Κάνει λόγο κυρίως για εργαλεία βραχυπρόθεσμου χρέους (Treasury bills), αλλά επίσης για ένα ταμείο απόσβεσης του χρέους των κρατών μελών.