Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπεν Τζάσεμ αλ Θάνι τόνισε σε δηλώσεις του στη Ντόχα ότι «το Εμιράτο δεν έχει καμία επιφύλαξη πολιτικής φύσης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη Γαλλία».

«Το Κατάρ δεν τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες. Όταν, λοιπόν, επενδύει στη Γαλλία δεν υπάρχει συγκαλυμμένος πολιτικός υπολογισμός» δήλωσε ο αλ Θάνι.

Η πρωθυπουργική διασαφήνιση ήλθε μετά την δημόσια τοποθέτηση που έκανε ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Παρίσι, Μοχάμεντ Τζάχαμ αλ Κουάρι, στην εφημερίδα Μοντ, με ενυπόγραφο άρθρο, με την οποία εξέφρασε «λύπη σε περίπτωση που κομματικοί υπολογισμοί θα υπονομεύσουν την προοπτική για μια σειρά εποικοδομητικών ανταλλαγών που μπορεί να γίνουν» ανάμεσα στην Ντόχα και το Παρίσι σε οικονομικό επίπεδο.

Η βούληση του Κατάρ να επενδύσει στη Γαλλία είχε εκφραστεί προς τον συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που όμως απέτυχε να επανεκλεγεί.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει αναφερθεί στην προοπτική να συσταθεί μικτή επιτροπή, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών, αποφασίζοντας τι κοινές επενδύσεις μπορεί να γίνουν στα περιαστικά περίχωρα είτε αλλού στο γαλλικό έδαφος. Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας πρόσφατα στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, είχε θέσει, «ως προαπαιτούμενο», να συναποφασίζει και να συμπράττει η γαλλική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά αυτές τις επενδύσεις και αυτή υπήρξε η αιτία της παρέμβασης του πρεσβευτή του Κατάρ στο Παρίσι.