Μετά τη συνάντησή του με το σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου είναι απρόθυμη να εισέλθει σε αυτή τη διαδικασία, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να τη διέπουν «πολύ ακριβείς κανόνες».

«Ο σουηδός πρωθυπουργός θέλει να έχει εγγυήσεις. Δεν θέλει οι πολίτες των χωρών μας να οδηγηθούν να συμμετάσχουν σε διασώσεις τραπεζών, για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι» είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση μιας ώρας με τον κ. Ράινφελντ.

«Έτσι, πρέπει να έχουμε πολύ ακριβείς κανόνες, εγγυήσεις που πρέπει να δοθούν» πρόσθεσε.

«Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη, επειδή είναι στον ίδιο σύνολο. Η Σουηδία (η οποία δεν είναι μέρος της ζώνης αυτής) μπορεί να έχει μια στάση, που μπορεί να είναι πιο απόμακρη σε πρώτη φάση, για να ενωθεί στη συνέχεια με μας σε μια δεύτερη φάση» πρόσθεσε.

«Αυτό είπα στο σουηδό πρωθυπουργό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (18 και 19 Οκτωβρίου), αλλά προπάντων να την επικυρώσουμε στο τέλος του έτους» σημείωσε.

«Η διαδικασία μιας τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να ξεκινήσει μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Έχουμε, εμείς, μια ιδιαίτερη ευθύνη, να διαχειριστούμε ένα νόμισμα που έχει ένα κοινό χώρο» δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ το να έχουμε εγγυήσεις εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ως στοιχείο μπορεί να είναι, για τους Ευρωπαίους, ένα μοντέλο ή αναφορά, «αλλά πρώτα για τη ζώνη του ευρώ είναι ένα απαραίτητο βήμα».