Μια νέα επιχείρηση ελέγχων στη νυχτερινή Αθήνα, με στόχο να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή, στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Έτσι πλέον σε περίπτωση που διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, οι ιδιοκτήτες των κέντρων θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι οι κρατήσεις ακυρώνονται, καθώς το μαγαζί θα μείνει «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Η παρουσία των ελεγκτών στα νυχτερινά κέντρα είναι ήδη αισθητή. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» η αρχή έγινε την περασμένη Παρασκευή τα μεσάνυχτα, στην πρεμιέρα πολύ γνωστού νυχτερινού κέντρου της λεωφόρου Ποσειδώνος. Μάλιστα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε υπόνοια τα συνεργεία ελέγχων στελεχώνονται και από ελεγκτές που μετακινούνται για τον σκοπό αυτό από ΔΥΟ της επαρχίας.

Οι κυρώσεις

Παρά την οικονομική κρίση στα νυχτερινά μαγαζιά φαίνεται πως ρέει άφθονο χρήμα. Ωστόσο, τα κέρδη που δήλωναν οι ιδιοκτήτες τους πριν και μετά τα μνημόνια ήταν προκλητικά χαμηλά. Συγκεκριμένα οι εκμεταλλευτές των μπαρ δήλωναν μόλις 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που γίνονταν έλεγχοι ο τζίρος ξαφνικά έφθανε τις 600.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης, τα νυχτερινά μαγαζιά παίρνουν σειρά για να περάσουν από τακτικό έλεγχο της Εφορίας ενώ τους επιβάλλεται να κλείσουν για 48 ώρες. Εκείνο που προβληματίζει τους ιδιοκτήτες φαίνεται πως είναι να μην αποκτήσουν κακή φήμη καθώς το πρόστιμο που επιβάλλεται άμεσα αν διαπιστωθεί ότι δεν κόπηκαν αποδείξεις είναι μόλις 250 ευρώ.

Τα κόλπα των ιδιοκτητών

Μάλιστα φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες καταφεύγουν και σε άλλα κόλπα καθώς δεν μπορούν δια νόμου να αφαιρέσουν την κορδέλα και την πινακίδα που μπαίνουν μπροστά στην πόρτα και που δείχνει ότι το μαγαζί έκλεισε λόγω φοροδιαφυγής. Υπεύθυνοι καταστήματος επιστράτευσαν ένα τεράστιο τζιπ, το οποίο πάρκαραν πάνω στο πεζοδρόμιο προκειμένου να καλύπτει την πινακίδα από πίσω του, η οποία ανέγραφε την ποινή αναστολής λειτουργίας και τους λόγους για τους οποίους μπήκε λουκέτο. Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί την Κυριακή