Στην εξέταση των προσφορών που έχουν καταθέσει οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα για την Εμπορική Τράπεζα θα προχωρήσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Credit Agricole.

Στο πλαίσιο των διαδικασιών και των προϋποθέσεων που διαμόρφωσαν οι Εποπτικές Αρχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει από την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της Εμπορικής Τραπέζης, οι οποίες αφορούν στο 100% των μετοχών της τραπέζης.

Σημειώνεται πως το τίμημα που προσφέρουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι ανέρχεται σε 1 ευρώ (είναι συμβολικό), ενώ η υλοποίηση των σχεδίων τους προϋποθέτει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής με περίπου 2,5 δισ. ευρώ, πριν από την συγχώνευση με τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο που θα επιλεγεί από την Credit Agricole, αλλά και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου από τον γαλλικό όμιλο.

Η Credit Agricole θα κληθεί να μετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την συγχώνευση με την Εμπορική και πληροφορίες την φέρουν να μην διατίθεται να εισφέρει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Στόχος της είναι να μετέχει με ποσοστό χαμηλότερο του 10% στην νέα τράπεζα για να μην την ενοποιεί στα αποτελέσματα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις για την Εμπορική θα ληφθούν μετά την δημοσιοποίηση της εκθέσεως της τρόικα και την οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.