Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γάλλων (72%) δηλώνουν πως επιθυμούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία θεσπίζει τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA για την εφημερίδα Humanité που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επέλεξε την κοινοβουλευτική οδό για την υιοθέτηση της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 εφόσον τουλάχιστον δώδεκα κράτη την επικυρώσουν.

Το 72% των ερωτηθέντων απαντούν “Ναι” στην ερώτηση αν επιθυμούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα, η οποία συνοδεύεται από μία εξήγηση για τον χρυσό κανόνα που “θα προέβλεπε μια επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2016 και θα επιβαλλόταν ως εκ τούτου στον προϋπολογισμό του κράτους που ψηφίζεται κάθε χρόνο από το κοινοβούλιο”.

Το 23% απαντά «Όχι», το 5% δεν εκφράζει γνώμη.

Το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ αυτού του τύπου της επικύρωσης της ευρωπαϊκής συνθήκης είναι πιο χαμηλό (66%) στους υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πιο υψηλό (80%) σε εκείνους του Μετώπου της Αριστεράς (Κομμουνιστικό Κόμμα και Κόμμα της Αριστεράς, κυρίως). Οι υποστηρικτές της δεξιάς λένε “Ναι” σε ποσοστό 75%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικώς στις 21 και 22 Αυγούστου σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 998 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω, σύμφωνα με τη μέθοδο των αναλογιών.