Καθημερινές είναι το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες και τα σενάρια που θέλουν τις διοικήσεις των Alpha Bank και Eurobank να βρίσκονται πολύ στην ανακοίνωση μιας συμφωνίας που θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΑΞΙΑ, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο για συναντήσεις του προέδρου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλου είτε με τον ίδιο τον Σπύρο Λάτση, είτε με υψηλόβαθμα στελέχη του EFG Group, κατά τη διάρκεια μάλιστα των οποίων προτάθηκε στον πολύπειρο τραπεζίτη και το διοικητικό του επιτελείο να είναι το απόλυτο αφεντικό το νέου τραπεζικού ομίλου, ως αντιστάθμισμα στην ισχυρότατη παρουσία του ομίλου Λάτση στο νέο σχήμα.

Πιθανή συνένωση των Eurobank-Alpha θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα στην αγορά με τη δημιουργία του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με ενεργητικό 177 δις ευρώ (έναντι 122 δις ευρώ της Εθνικής) χορηγήσεις ύψους 110 δις ευρώ, καταθέσεις 83 δις ευρώ, δίκτυο που ξεπερνά τα 2.600 σημεία (τα 1.760 στο εξωτερικό) και 38.000 εργαζομένους.

Το βέβαιο είναι ότι εάν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση, η Εθνική θα αντιδράσει προσεγγίζοντας είτε την Πειραιώς είτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πολλοί είναι οι συνδυασμοί και οι δυνατότητες για τη δημιουργία νέων σχημάτων. Για παράδειγμα οι κυπριακές τράπεζες με ισχυρή ρευστότητα και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις κυοφορούμενες εξελίξεις.