«Επαγρυπνούμε για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης νέας, αυγουστιάτικης κερδοσκοπικής θύελλας», πάντως «οι Ιταλοί δεν πρέπει να φοβούνται νέα μέτρα», είπε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός εκτιμά, πάντως, ότι «δεν θεωρεί ότι θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στις αγορές στο άμεσο μέλλον». «Το ότι το σπρεντ παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα οφείλεται σε αμφιβολίες και αβεβαιότητες των αγορών σε σχέση με το Ευρωσύστημα», εκτίμησε ο Μόντι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης υποστηρίζουν πως «από το σύνολο πεντακοσίων μονάδων βάσης του ιταλικού σπρεντ, μόνο οι διακόσιες οφείλονται σε εσωτερικά, διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Οι υπόλοιπες, συνδέονται με τα ευάλωτα σημεία του οικοδομήματος του ενιαίου νομίσματος».

Στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, προσθέτουν, επίσης, ότι «οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι συνέβαλλαν καθοριστικά στο να μειωθεί ο πυρετός των αγορών, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν την οριστική λύση. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας μηχανισμός συγκράτησης των επιτοκίων δανεισμού».

Ιταλοί σχολιαστές, υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο των νέων περικοπών που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των χρηματοδοτήσεων σε κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στον Μόντι από τον πρώην πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο, ειδικό σύμβουλο της κυβέρνησης στο θέμα των περικοπών, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.