Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αντιτίθενται στο ότι η Κύπρος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αντιθέτως, ενώ έχουν δικαίωμα και τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύσσουν σχέσεις με άλλες χώρες, τόνισε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε την τοποθέτηση αυτή σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία εμπιστεύεται ή μη τους Ευρωπαίους εταίρους της και απευθύνθηκε στη Ρωσία για εξασφάλιση δανείου.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στη Ρωσία παλινορθώνεται ο καπιταλισμός και ουδείς πρέπει να έχει έννοια ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο κομμουνισμός στην Κύπρο λόγω των στενών δεσμών Λευκωσίας και Μόσχας.

Εξήγησε επίσης ότι η Κύπρος υπέβαλε και αίτηση για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, γιατί ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα πράξουμε εκείνο που είναι καλύτερο για τον τόπο μας και για την Ευρώπη, θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κακοφαίνεται σε κάποιους», είπε.

Εξάλλου, απέρριψε ότι ο ίδιος χαρακτήρισε την τρόικα «αποικιοκρατική δύναμη». Ο χαρακτηρισμός, είπε, έγινε από άλλον και πρόσθεσε ότι από παρεξήγηση αποδόθηκε στον ίδιο.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι η διαδικασία των μηχανισμών στήριξης αποφασίζεται από τα κράτη-μέλη και δεσμεύει όλες τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των χωρών της ευρωζώνης, στην οποία ανήκει και η Κύπρος και δεν επιβάλλεται από άλλους.

Επίσης, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το Κολέγιο των Επιτρόπων για την αγαστή συνεργασία, ώστε να προωθηθεί κοινή δράση, με στόχο την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση.

Ικανοποίηση για τις προσπάθειες των κυπριακών αρχών για δημοσιονομική εξυγίανση, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής ύφεσης, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ιδιαίτερα, επισήμανε ότι για την επιτυχία ενός προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας είναι κρίσιμο « η ιδιοκτησία των μέτρων που θα εφαρμοστούν να ανήκει στις εθνικές κυβερνήσεις» και τόνισε ότι « τίποτε δεν μπορεί να επιβληθεί απέξω».

Ο κ. Μπαρόζο έστειλε μήνυμα προς την κυπριακή κοινωνία , τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων επί ενός προγράμματος, « που βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εύκολο, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στην αειφόρο ανάπτυξη και θα αποβεί προς όφελος των πολιτών».

Σε ερώτηση για την υπαναχώρηση Φινλανδίας και Ολλανδίας στα μέτρα, που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στήριξη του τραπεζικού τομέα, ο πρόεδρος Μπαρόζο απάντησε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει ο,τιδήποτε.

Υπέδειξε ωστόσο ότι κανένα πρόγραμμα λιτότητας δεν έχει υιοθετηθεί χωρίς την ομόφωνη συναίνεση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και τίποτε δεν έχει επιβληθεί από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναμένω, είπε, και είμαι βέβαιος ότι τελικά όλες οι κυβερνήσεις θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ισπανία και περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι βέβαιος πως οι Ισπανικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Εξάλλου, στη συνάντηση της Κυπριακής προεδρίας με το Κολέγιο των Επιτροπών ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές σε σχέση με την κατανομή και την ανακατανομή του πλούτου.

Η Κυπριακή Προεδρία, δήλωσε, θα εργαστεί ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη συμφωνίας για το ΠΔΠ μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, θα έχει διμερείς συναντήσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πρόσθεσε.

Εξάλλου, το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα κάθε Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ενώ αποκλειστικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα ασχοληθεί η Άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ετοιμότητα και για συνέχιση του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Κυπριακή Προεδρία είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού προβλήματος». Οπως διαβεβαίωσε, η Κυπριακή Προεδρία «δεν θα επηρεαστεί από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία».

«Η Κύπρος είναι δεσμευμένη να ασκήσει μια καθ’ όλα ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού», είπε.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτή μας την προσπάθεια».