Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η προσφυγή της χώρας του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον των δασμών που επιβάλλει η Κίνα στις εξαγωγές αμερικανικών οχημάτων στην αγορά της σκοπό έχουν «να κριθεί ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη», για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ζημιώνουν Αμερικανούς αυτοκινητοβιομήχανους.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί αυτούς τους δασμούς «άδικους» και προσέφυγε στον ΠΟΕ, εκκινώντας μια διαδικασία η οποία πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική.

Αμερικανοί πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αμερικανική προσφυγή στον ΠΟΕ -η οποία υποβλήθηκε νωρίτερα σήμερα- συμπίπτει με την προεκλογική διήμερη περιοδεία Ομπάμα σε βιομηχανικές Πολιτείες των ΗΠΑ, με επίκεντρο την “κρίσιμη” για αυτήν την εκλογική αναμέτρηση πολιτεία Οχάιο.

Στις εκλογές του 2008 ο Ομπάμα κέρδισε μεν τους εκλέκτορες στο Οχάιο, αλλά η πολιτεία έχει έκτοτε Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη.

Απ’ την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνεϊ δηλώνει εμφατικά ότι, «ο πρόεδρος Ομπάμα δεν τηρεί σθεναρή στάση έναντι του Πεκίνου».

Ιστορικά, ουδείς Ρεπουμπλικάνος πολιτικός κέρδισε τον Λευκό Οίκο χωρίς να έχει εξασφαλίσει το Οχάιο.

«Η Κίνα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε για την προσφυγή της Ουάσινγκτον στον ΠΟΕ.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο Αμερικανός βιομηχανικός εργάτης να απολαμβάνει ίσα δικαιώματα», προστίθεται με έμφαση στην ανακοίνωση. Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας.

Το Πεκίνο φορολογεί τα εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2,5 λίτρων, ιδίως αυτά με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Με δεδομένους τους κινεζικούς δασμούς, οι τιμές των αμερικανικών αυτοκινήτων ανεβαίνουν κι αυτό πλήττει τις αμερικανές εταιρίες του κλάδου, που επιδιώκουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.

Ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφθεί μια μονάδα κατασκευής οχημάτων τύπου τζιπ Wrangler στο Οχάιο.

«Οι Αμερικανοί δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό», επισήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα. «Όμως πρέπει το παιχνίδι να παίζεται δίκαια».

Πηγή: ΑΜΠΕ