Οι ευρωβουλευτές έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για να ξεκινήσει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μια πιλοτική φάση των «project bonds» (ομόλογα έργου ή αναπτυξιακά ομόλογα), όπως έχουν αποκληθεί τα αμοιβαιοποιημένα δάνεια που χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθούν μεγάλα προγράμματα υποδομών.

Με εγγυήσεις περίπου 230 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μια συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα ομόλογα αυτά θα επιτρέψουν να υποστηριχθούν επενδύσεις ως 4,3 δισ. ευρώ, είχε διευκρινίσει προηγουμένως μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως με πολύ μεγάλη πλειοψηφία έπειτα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυβερνήσεις των 27 και αυτά τα ομόλογα περιελήφθησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ που επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Για τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, πρόκειται για ένα «αποτελεσματικό μέσο ώστε να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για να πραγματοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις».

Η πιλοτική φάση αποφασίσθηκε κατ’ αρχήν «για να δοκιμαστεί η ιδέα και να καταδειχθεί στις αγορές και στους πολίτες ότι λειτουργεί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Βέρνερ Χόγιερ, «θα υπάρξουν τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια», σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει «επείγουσα ανάγκη να ανορθώσει τις οικονομίες της, να βάλει τέλος στην άνοδο της ανεργίας και να διαφυλάξει το ρόλο και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο».

Αυτά τα «project bonds» έχουν το πλεονέκτημα «να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους εθνικούς προϋπολογισμούς ή τα κρατικά χρέη», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα νέο εργαλείο το οποίο προστίθεται στα υπάρχοντα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις επενδύσεις για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, της πρόσβασης στα ψηφιακά δίκτυα και για μια βιώσιμη υποδομή μεταφορών, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.