Συμπολίτευση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο για την πιθανολογούμενη καθυστέρηση στην άμεση επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, Μίκαελ Γκρος Μπρέμερ, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «ελίσσονται».

Ο ίδιος ζήτησε να επικυρωθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ζητεί η Μέρκελ.

«Κατανοώ το ότι η αντιπολίτευση ακολουθεί το δικό της χρονοδιάγραμμα. Όμως, εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικούς-κομματικούς ελιγμούς, η Ευρώπη παρακολουθεί το πώς θα συμπεριφερθεί η Γερμανία» είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εστίασε στο ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε στη δέσμευσή της ότι θα πίεζε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να θεσπιστεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την Μέρκελ για το φόρο, που ζητεί η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως ο φόρος αυτός δεν θα εφαρμοστεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, δηλαδή πιθανώς μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο του 2013.

Η Μέρκελ αρνήθηκε ότι υπαναχώρησε, ενώ πρόσθεσε πως αποδέχεται τη φορολόγηση επί των αγοραπωλησιών μετοχών, ομολόγων, και χρηματιστηριακών παραγώγων.