Χαμός με τις φορολογικές δηλώσεις του 2018

Ποιοι πρέπει να κάνουν έλεγχο στα στοιχεία και νέα δήλωση


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:36
04/06/2018
Χαμός με τις φορολογικές δηλώσεις του 2018
3
loading

Στην τροποποίηση του περιεχομένου των βεβαιώσεων συντάξεων για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων νέο αρχείο βεβαιώσεων.

Με την τροποποίηση που έγινε, αυξήθηκε το ύψος των φορολογητέων ποσών συντάξεων που αναγράφουν οι βεβαιώσεις των συνταξιούχων, όχι όμως και τα ποσά των αναλογούντων και παρακρατηθέντων φόρων.

Το αποτέλεσμα είναι σε χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν ήδη υποβληθεί να προκύπτει εκ των υστέρων υψηλότερο ποσό φορολογητέου εισοδήματος και να δημιουργείται αυτόματα η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης και καταβολής επιπλέον φόρου.

Ομως, η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων δεν είναι ακόμη εφικτή μέσω του TAXISnet, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή χιλιάδες υποβληθείσες δηλώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου να είναι στον αέρα. Οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους που υπέβαλαν ήδη τις συγκεκριμένες δηλώσεις με βάση τις αρχικές βεβαιώσεις συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Ταυτόχρονα ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει ακόμη τις βεβαιώσεις εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση για το 2018.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος λογιστών, φοροτεχνικών, οικονομολόγων Καρδίτσας: «Χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καν να γνωρίζουμε γιατί, οι υπεύθυνοιτου Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, άλλαξαν τις βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα αυτού του μπάχαλου είναι, όσοι έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τώρα, να πρέπει να ελέγξουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους και εφόσον υπάρχει διαφοροποίηση στη φορολογητέα ύλη, να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση με τα νέα ποσά.

Οι συνάδελφοι δεν έχουν καμία υποχρέωση και δεν μπορούν, να γυρίσουν πίσω και να ελέγξουν τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, για να δουν αν χρειάζεται υποβολή ή συμπληρωματικής δήλωσης.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν αλλαγή στην βεβαίωση των αποδοχών τους και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση, θα πρέπει:

 • Να απευθυνθούν στον συνάδελφο και να τον ενημερώσουν για την αλλαγή αυτή.
 • Να του ζητήσουν να προχωρήσει στην υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης.
 • Δεν έχει καμία υποχρέωση ο Λογιστής Φοροτεχνικός ελεύθερος επαγγελματίας, να προχωρήσει από μόνος του σε έρευνα, αναζήτηση και υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής ή άλλης μορφής δήλωση, χωρίς την συναίνεση του υπόχρεου πελάτη του.
 • Αν δεν κάνετε τα παραπάνω, μετά το πέρας των δηλώσεων δεν θα μπορείτε αργότερα, να απευθυνθείτε στο Λογιστή σας και να του πείτε «γιατί δεν υπέβαλες τροποποιητική δήλωση;».

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Παύλος@

  Δεδομένου οτι τα ποσα αυτά αναγραφονται αυτόματα στους αντιστοιχους κωδικους του Ε1 και ο φορολογουμενος δεν μπορει να τααλλαξει, γιατι δεν γινεται αυτόματη συμπλήρωση και εκδοση νεου εκκαθαριστικού αυτόματα. Στην συνεχει ο φορολογουμενος να ειδοποποιηθεί με μήνυμα απο το tacis net. Ολα τα υπολοιπα ειναι ταλαιπωρία πολιτών και ``σε δουλεια να βρισκόμαστε".

 2. avatar Δημος475869

  Ηθελα ναξερα σε ολες τις χωρες του κοσμου υπαρχει μια οργανωση στο δημοσιο,ενας υπαλληλος βγαζει περα 10 δουλειες ημερησιως.Εδω στην ελλαδα 50 υπαλληλοι να κανουν μια δουλεια και ολο λαθη κανουν,ασε που καθυστερουν πολλες μερες.
  Ουτε που βγαζεις ακρη με αυτο κρατος....

 3. avatar Συγχαρητηρια

  για αλλη μια φορα με τις υπηρεσίες και συγκεκριμενα με το Κεντρικό Λογιστήριο του κρατους. Απιστευτη ταλαιπωρία και μπάχαλο. Μηπως πρεπει να μάθουμε και τον λόγο;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει