Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

«Η απάντησή μας στο “Πρώτα η Αμερική” θα είναι “η Ευρώπη ενωμένη”», σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, από την πλευρά της η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας απάντησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι «τερατώδες», στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον περί επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι αδικαιολόγητοι και άδικοι δασμοί δεν θα μείνουν αναπάντητοι»

«Αδικαιολόγητους και άδικους» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνο και κάλεσε τις Βρυξέλλες να απαντήσουν λαμβάνοντας «αντισταθμιστικά» μέτρα.

«Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτά τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα» είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια “κακή απάντηση” στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

«Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα», είπε.

«Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.