Η Γαλλία και η Γερμανία χαιρέτισαν τη συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της ευρωζώνης για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η οποία συνιστά «μια πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης».

«Είναι κατ’αρχήν μια πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι είχε «επιμείνει οι όροι να περιοριστούν αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» της Ισπανίας και να μην περιλαμβάνουν «πολιτικές λιτότητας».

«Όλο το Eurogroup ήταν πολύ συνεργάσιμο, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα», διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί ερωτηθείς αν ορισμένες χώρες προέβαλαν κάποιες αντιστάσεις.

«Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές», κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι πιστεύει πως η βοήθεια προς την Ισπανία θα είναι η μόνη για τη χώρα αυτή.
Σε ερώτηση για το αν αυτό το αίτημα για βοήθεια θα είναι κατά την άποψή του το μόνο για την Ισπανία, ο Σόιμπλε απάντησε: «Ξεκινάω από την αρχή λέγοντας ”ναι”. Καθώς η Ισπανία βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο» και πρόσθεσε: «Έλαβε μεγάλα διαρθρωτικά μέτρα».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «αξιόπιστη», όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια που δεσμεύτηκε να προσφέρει η ευρωζώνη για να βοηθήσει την Ισπανία να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.