Την αναποτελεσματική τακτική των προκατόχων του ακολουθεί ο Γ. Ζανιάς, την ώρα που η μαύρη τρύπα μεγαλώνει στον προϋπολογισμό. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βουλιάζουν, ο μηχανισμός δε λειτουργεί όπως πρέπει και ο υπουργός Οικονομικών «κινητοποιείται». Πώς;

Αρχίζοντας συσκέψεις με τους προϊσταμένους των εφοριών και επισκέψεις στις ΔΟΥ, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς συλλογής εσόδων. Το αποτέλεσμα; Το γνωρίζουμε. Τίποτα δεν αλλάζει και η μαύρη τρύπα μεγαλώνει.

Δυστυχώς, και αυτή τη φορά, ο – έμπειρος κατά τα άλλα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού – υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, επιλέγει την ίδια τακτική.

Οι συνεργάτες του μας ενημέρωσαν ότι αύριο θα επισκεφθεί τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και αυτή του Ψυχικού και ότι την Τετάρτη έχει καλέσει στο γραφείο του τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων εφοριών και των 5 μεγαλύτερων τελωνείων του νομού Αττικής.

Τι θα ακολουθήσει; Διαρροές για το τι συστάσεις έδωσε, του τύπου «Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για χάσιμο» και «Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν, γιατί αλλιώς θα επιβληθούν ποινές» και άλλα τέτοια επικοινωνιακά τσιτάτα.

Το πρόβλημα των εσόδων δε λύνεται με αυτή την – παλαιότερων δεκαετιών – μέθοδο. Απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση στη δομή και στη λειτουργία του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, άμεσος ανασχεδιασμός στην κατανομή του προσωπικού μετά τις συγχωνεύσεις των εφοριών (οι οποίες έγιναν στην τύχη, προκαλώντας μύρια όσα προβλήματα στους υπαλλήλους και στους φορολογούμενους) και επί της ουσίας αυστηρός έλεγχος και ποινές για την απόδοση των εφοριακών.

Χρόνος υπάρχει. Ακόμα και τώρα. Και η συγκεκριμένη κυβέρνηση, που έχει την αποδοχή όλων των κομμάτων της Βουλής, έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Αν όχι να πάρει τις οριστικές αποφάσεις, τουλάχιστον να βάλει τις βάσεις και να κάνει ευκολότερο το έργο της επόμενης, που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.