Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα στα τέλη Μαΐου, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αναμένεται να είναι θετική.

Όπως τονίζουν, η κυβέρνηση Παπαδήμου εκπλήρωσε κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 εγκαίρως τις προϋποθέσεις που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης και ως εκ τούτου αναμένουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της επομένης δόσης ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Έτσι, θα δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στην νέα Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ήδη καλύψει το 70% των δεσμεύσεων του δεύτερου τριμήνου του 2012, γεγονός που αποτιμάται θετικά από τους δανειστές μας. Έως τα μέσα Απριλίου η εκτέλεση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού 2012 ήταν σχεδόν ικανοποιητική, καθώς η υστέρηση στα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε πλήρως από τις μειωμένες δαπάνες. Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως τόσο η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -2016, όσο και του Προϋπολογισμού 2013 που θα έπρεπε να είναι έτοιμα στις αρχές Ιουνίου θα καθυστερήσουν.

Πλέον το βάρος δίδεται στις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι οποίες θα κρίνουν την εκταμίευση της μεθεπόμενης δόσεως ύψους 32,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσουν οι μειώσεις κατά 12% των ειδικών μισθολογίων του δημόσιου τομέα, η καταγραφή των δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που θα περικοπούν στο διάστημα 2013-2014, το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η απελευθέρωση επαγγελμάτων, η πρόσβαση τρίτων στην αγορά ενέργειας από λιγνίτη και η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση των ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.